Špilje i jame u Dalmaciji

Odisejeva špilja
Odisejeva špilja, Foto: chadica/Flickr

Zanimljivo je spomenuti kako je u Hrvatskoj do 2001. godine poznato preko 9.000 špilja i jama. Bitno je spomenuti kako su do sada istražene 54 jame čija dubina ide preko 250 metara, od čega su tri dublje od 1.000 metara, a tu treba navesti Lukinu Jamu, Slovačku jamu i naravno Jamski sustav Velebita.

Što se tiče Dalmacije moramo spomenuti kako se najveći broj dubokih jama nalazi na planinama Velebita i Biokova. Kad već pričamo o Biokovu tu je i Vilimova jama koja se nalazi na sjevernoj padini kote 1.484 zvane Brisa, na nadmorskoj visini od 1.360 metara. Neprimjetan otvor na samoj špilji našao je Jozef Urban za vrijeme površinskog istraživanja. Jama je istražena do 396 metara dubine.

Modra špilja je isto tako jedinstveni prirodni fenomen koji se nalazi na istočnoj strani otoka Biševa koja ima dva otvora, jedan manji, umjetno produbljen, kroz koji se može proći čamcem na vesla. Drugi otvor je puno širi i nalazi se na južnoj strani špilje ispod razine mora kroz koji prodire sunčeva svjetlost. Dubina špilje se mjeri na 3 do 20 metara, a predstavlja tipičan krški oblik.

Pored Modre špilje, Dalmacija se može pohvaliti još jednim prirodnim fenomenom koji jednostavno ostavlja bez daha, a radi se o Odisejevoj špilji koja se nalazi na otoku Mljetu i to na južnoj obali otoka, kod Babinog Polja. Za Odisejevu špilju možemo reći kako ima jajoliki oblik te urušen svod po kojem je i dobila ime.

Naime da se malo vratimo u povijest, radi se zapravo o stijeni Ogiran koja se nalazi ispred špilje. Za vrijeme visoke plime, stijena je prekrivena morem i tako predstavlja realnu opasnost za moreplovce. Prema legendi stoji kako je baš zbog te stijene Odisej na svom povratku doživio brodolom nakon čega je doplivao do špilje, gdje se i sklonio. Na otoku je vladala nimfa Kalipso pod čijim je čarima Odisej ostao zarobljen skoro sedam godina, kada je po nalogu bogova bio pušten.

Dakle sama špilja ima itekako zamiljivu priču. Uglavnom pričamo o špilji koja iz ptičje perspektive izgleda kao velika rupa u zemlji, gdje je dno ispunjeno morem. Kroz vapnenačke slojeve, nastao je prodor u obliku tunela, stoga se u špilju može ući plivajući ili nekim manjim čamcem. Odisejeva špilja koristi se kao sklonište za ribarske čamce i ribarski alat.

Svi vi znatiželjnici trebate znati kako se u ljetnim mjesecima, oko podneva, u moru stvara spektar boja koja zaista stvara sliku za pamćenje.

Autor: S.Š.  Foto: chadica/Flickr