Cirkoni na haljini

cirkoni na haljini
Cirkoni na haljini, Foto: aaleksa/Shutterstock

Što je cirkon? On je mineral kojeg prirodno nalazimo u zemljinoj kori. Inače u većini slučajeva ne prelazi veličinu od nekoliko milimetara. Pronalazimo ga u nekoliko boja i raspon se kreće od prozirne, zlatno žućkaste pa do smeđih i crvenih. Rjeđe se pronalaze oni sa primjesama zelene. Nije definitivno razjašnjeno od kuda potječe njegovo ime.

U utrci su arapska riječ zarqun u značenju cinober, ali bolji kandidat je perzijska riječ zargun koja sugerira da je nešto zlatne boje. Iako se cirkoni koriste i u industriji, posebice oni koji su manjeg promjera, oni veći koriste se za izradu nakita i cijenjeni su u draguljarstvu kao zamjena za dijamante. Imaju samo nešto manji indeks loma.

No pravi dijamant ili samo njegova zamjena, nije bitno, cirkone volimo. Ima nešto magično i hipnotički u svjetlucanju dragih kamenčića što nas neopisivo privlači. Oko uvijek traži ono zanimljivo i pokretno pa se tako sve ćešće i odjeća ukrašava cirkonima.

Iako je pravi cirkon jeftiniji od dijamanta, ipak nije toliko jeftin da bi se njime rasipalo, pa njegovo mjesto često zauzimaju dobre imitacije cirkona proizvedene sintetskim putem.

Ne bi li bilo lijepo vidjeti ove kamenčiće i na svojoj haljini. Kao odjevni predmet haljina će zauvijek imati posebno mjesto u našim srcima i unatoč unisex modi koja je poharala piste, ipak haljina ostaje ustoličena kao ona koja najbolje ističe ženske obline.

Cirkoni su prekrasni dodatak lijepoj tkanini, no ne pretjerujte i držite se nekih pravila. Ako je haljina vrlo bogata, nisu potrebni dramatični modni dodaci ili jarke boje.

Ovo svjetlucavo kamenje odlično će se isticati na tamnoj tkanini. Želite li naglasiti puninu ovog bogatog stylinga možete staviti smokey eyes u nekoj zagasitoj nijansi na oči ili pak podignuti kosu visoko u dramatičnu bogatu ležernu pundu.

No ipak je najvažnija žena u haljini. Ovo nije haljina za sramežljive tako da odjenete li svjetlucavu haljinu neka i vaša osobnost bude blještava. Želimo vam ugodan provod i ostanite nam lijepe. I Rihanna je rekla, sjajite poput dijamanta.

 Autor: L.K. Foto: aaleksa/Shutterstock