Povlja, malo mjesto na Braču

povlja
Povlja, Foto: Marcel Jancovic/Shutterstock

Otok Brač popularna je lokacija ne samo unutar granica nego i šire. Brojni tragovi nekadašnjih civilizacija, neke od najljepših plaža na svijetu i još puno toga. Teško je izdvojiti bilo koje mjesto na otoku, bez obzira radi li se o većem ili manjem naselju. Svako od njih nudi posebnosti zbog kojih im se ljudi i dalje vraćaju.

U zaklonjenom istočnom kraku zaljeva na otoku Braču nalazi se Povlja, gdje se nalazi poznati svjetionik koji pomaže svim onima koji se zapute prema tom dijelu otoka po noći. Svjetionik se smjestio na rtu pred ulazom u mjestu. To je četvrtasta kamena kula, a koja isto privlači brojne turiste.

Povlja su nastala davno, još u antičko doba. Za vrijeme Rimljana na tom je području postojala Villa rustica, a na okolnim brdima pronađeni su ostaci antičkih utvrda koje su branile luku. Istočni i zapadni dio zaljeva predstavljali su važna sidrišta.

Utjecaj Rimljana još se uvijek osjeti, a kao dokaz tome je ranokršćanska trobrodna bazilika čiji se ostaci nalaze uz stolnu crkvu s južne strane. Dobro je što je djelomično ostala sačuvana tako da svatko može vidjeti koga zanima. Pretpostavlja se kako ju je izgradio Sv. Ivan Milostinjar, aleksandrijski patrijarh.

Povlja je donedavno nudila svega nekoliko gostionica specijaliziranih za fish picnic goste. Nautičarima je danas na raspolaganju oko deset vezova na sjevernoj strani mola opremljenih vodom i strujom. Zanimljivo je kako se mjesta za vez mogu naći i tijekom sezone.

Povlja danas nudi nekoliko lijepih mjesta na kojima možete kušati tradicionalna jela. Konobe Dok, Kala, Jurova makina te restoran U staroj uljari. Sjeverozapadno od mola nalazi se riva dugačka oko 300 metara.

Od Povlja prema zapadu postoje tri uvale koje pripadaju mjestu. Dramotinj, Bognja luka i Točinjak. Svaka od uvala nudi prekrasne plaže na kojima se možete opustiti i odmoriti. Uvala Luke poznata je i po seoskom domaćinstvu gdje se možete dobro najesti.

Autor: S.Š. Foto: Marcel Jancovic/Shutterstock