Atletsko stopalo – nekoliko načina da ga više nemate

Atletsko stopalo, Foto: Liv friis-larsen/Shutterstock

Može li onaj tko se stalno izležava na kauču i gleda televiziju dobiti atletsko stopalo? Možete se slobodno kladiti u svoj daljinski ! Tu gljivičnu bolest može svatko dobiti. Gljivici nije važno jeste li atlet ili čistač – ili pak Caroline. (Iako su muškarci skloniji dobiti tu neugodnu infekciju, ni žene nisu ni u kojem slučaj u imune na nju.)

Atletsko stopalo izaziva uzročnik koji živi na koži i hrani se najbolje u toplim, vlažnim uvjetima. Iako blaga klima vjerojatno pospješuje rast gljivica na noktima, znojne su cipele najčešći krivac. Kad jednom dobijete infekciju, trebat će vam bar četiri tijedna borbe protiv razbojničke gljivice. Još gore, ona će se vratiti ako ne iskorijenite uvjete koji su doprinijeli njezinom prvom dolasku.

Stoga evo nekoliko savjeta kako ćete se najbolje boriti s tom vrlo aktivnom infekcijom i zaštititi se od njezinih povrataka:

Njegujte stopala

Atletsko stopalo može se pojaviti iznenada, popraćeno ispucanom kožom, vodenastim mjehurićima i naizmjeničnim osjećajem peckanja. Ako dođete u takvu akutnu fazu, njegujte svoja stopala kao da su bebina. Ostavite ih bosima, nepokrivena i neka se odmaraju, čak i ako ste u kući jer ste morali izostati s posla, te ignorirajte kućne poslove. Iako upala sama po sebi nije opasna, ona se može pogoršati i, ako niste oprezni, prouzročiti bakterijsku infekciju.

Ublažite bol

Za ublažavanje upale, smanjenje boli i peckanja stavite obloge. Kupite svježe pripravljenu otopinu aluminijeva acetata. Natopite pamučnu tkaninu i stavljajte oblog tri do četiri puta dnevno po 15 do 20 minuta.

Utrljajte malo sode bikarbone

Za gljivicu na stopalima, posebno između prstiju, stavite pastu od sode bikarbone. Uzmite 1 žlicu sode bikarbone i dodajte malo tople vode. Namažite to na mjesto pogođeno gljivicom, zatim isperite i dobro osušite. Postupak završite posipanjem mjesta kukuruznim brašnom ili puderom.

Odstranite mrtvu kožu

Kad se akutna faza napadaja smiri, treba skinuti svaki dijelić mrtve kože. Ona sadrži živu gljivicu koja može iznova izazvati infekciju. Za vrijeme kupanja perite cijelo stopalo lagano ali dobro i upotrijebite četku za pranje. Posebnu pažnju obratite području između prstiju – upotrijebite malu četku za pranje boca ili neku sličnu četku. Ako perete noge u kadi, nakon toga se tuširajte kako biste isprali svaki komadić kože koji bi se eventualno mogao uhvatiti i zalijepiti za neki drugi dio tijela i ondje započeti infekciju.

Posvetite pažnju noktima

Nožni nokti vrlo su povoljno mjesto za razvoj gljivica. Savjetuje se čišćenje dijela ispod nokta svaki drugi ili treći dan. Upotrijebite štapić napravljen od narančina drva, štapić za koktele ili drvenu žigicu radije nego metalnu turpijicu za nokte, koja može ogrebati nokat i stvoriti sitno udubljenje za zadržavanje gljivice.

Nastavite nanositi kremu

Nakon što je infekcija nestala, možete sami sebi pomoći da se ona ne vrati tako što ćete nastaviti upotrebljavati (rjeđe nego prije) antigljivičnu kremu ili losion koji su vam pomogli da se izliječite. To je naročito poželjno raditi za vrijeme topla vremena. Odlučite sami o rasporedu – od, recimo, jedan put dnevno do jedan put tjedno.

Odaberite adekvatne cipele

Izbjegavajte plastične cipele i nepropusnu obuću otpornu na kišu. Takva obuća zadržava znoj i stvara toplo, vlažno mjesto idealno za rast gljivice. Dermatolozi preporučuju da izbjegavate tijesnu, usku obuću koja ne diše te da nikad ne nosite čizme tijekom cijelog dana.

Mijenjajte ih često

Ne nosite iste cipele dva dana zaredom. Treba bar 24 sata da se cipele potpuno osuše. Ako vam se noge previše znoje, mijenjajte cipele dva puta dnevno.

Održavajte ih suhima – i čistima

Napudrajte unutrašnji dio cipela antigljivičnim puderom ili raspršite unutra malo spreja protiv gljivica. Možete, također, nanijeti neko dezinfekcijsko sredstvo za kućnu upotrebu na komad tkanine i s time premazati unutrašnji dio cipela. To će ubiti gljivice koje tamo žive. To možete činiti svaki put kad izujete cipele.

Prozračite ih

Izložite ih na sunce kako biste ih prozračili. Skinite vezice i rastvorite cipele. Čak i sandale možete ostaviti na suncu da se osuše između nošenja. I dobro obrišite kožne trake na njima nakon svakog nošenja kako biste odstranili ostatke mrtve kože koja bi mogla sadržavati gljivicu. Vaš je cilj smanjiti i najmanju mogućnost ponovne infekcije.

Obucite čarape

Ako vam se noge jako znoje, čarape mijenjajte tri do četiri puta dnevno. Nosite samo čiste pamučne čarape, ne one od sintetike. Dobro ih isperite nakon pranja deterdžentom, jer ostaci deterdženta mogu iritirati i pogoršati vaš problem na koži. A da biste uništili gljivice, perite svoje čarape dva puta u vreloj vodi.

Napudrajte nožne prste

Da biste održali svoja stopala suhima, pustite ih da se nakon tuširanja 5 do 10 minuta suše prije nego što navučete čarape i obujete cipele. Za ubrzano sušenje možete upotrijebiti fen za kosu. Držite ga 10 do 12 centimetara od noge, mičite prstima i osušite prostor između prstiju. Nakon toga, napudrajte. Najbolje je da puder stavite u plastičnu ili papirnatu vrećicu, stavite unutra nogu i dobro protresete.

Napudrajte i obuću

Prije nego što je obujete, napudrajte svoju obuću iznutra medicinskim puderom.

Zaštitite se na javnim mjestima

Možete značajno smanjiti mogućnost dobijanja gljivice, ako na mjestima na kojima mnogi ljudi hodaju bosonogi nosite papuče ili natikače. Ta su mjesta obično teretane, rehabilitacijski centri i dvorane za vježbanje, svlačionice i prostori oko bazena. Ako ste skloni dobijanju gljivičnih infekcija, možete ih dobiti gotovo posvuda gdje je vlažno – stoga budite mudri.

Provjerite još neke od naših savjeta kako se riješiti atletskog stopala.

Foto: Liv friis-larsen/Shutterstock