Manikiranje noktiju – pravila i savjeti

Manikura noktiju, Foto: Sandra Gligorijevic/Shutterstock

Pravilno manikiranje počinje skidanjem laka posebnom otopinom jer čist aceton šteti noktima. Nakon toga nokti se oblikuju turpijom, i to uvijek samo u jednom smjeru, da ne bi došlo do pucanja noktiju.

Manikura noktiju, Foto: Sandra Gligorijevic/Shutterstock

Da bi omekšala kožica, nokti se kratko vrijeme moče u sapunskoj kupki ili se namažu sredstvom za omekšanje, a zatim se kožica potisne štapićem. Ako je potrebno, “cangama” za kožicu uklone se ostaci, a korijen nokta premaže se posebnim uljem i ostavi nekoliko minuta.

Budući da lak drži samo na nemasnoj podlozi, prije lakiranja treba dobro oprati ruke, odstranjivačem laka prijeći površinu nokta, i zatim nanijeti najprije bezbojan lak kao podlogu. Kad se prvi sloj osušio, nanose se još dva sloja laka za nokte, ali je vrlo važno da se svaki sloj dobro osuši prije nego se nanese drugi.

Mnoge specijalizirane trgovine nude i posebni zaštitni lak, koji se nanosi najgornji a služi tome da lak na noktima što duže traje.

Na kraju manikiranja važno je ruke namazati kremom za ruke, jer će ih inače odstranjivač laka i sapunska kupka previše isušiti. Nokte treba kratiti rašpom, a ne rezati škarama, jer će površina nokta nepravilno rasti i jer će se na njoj pojaviti uzdužne brazde ili pruge.