Alternativno liječenje artritisa uz pomoć bakrene narukvice

Liječenje artritisa, Foto: Praisaeng/Shutterstock

Katkada dugovječnost potvrđuje svoju vrijednost zajedno s godinama. Rukotvorine koje su se rijetko primijećivale u početku njihova nastanka, s vremenom, kako su se o držale, dobile su novo značenje i vrijednost. Takav je i slučaj s bakrenim narukvicama, koje su se desetljećima nosile za olakšanje bolova od artritisa i ostale su i danas popularne.

Liječenje artritisa, Foto: Praisaeng/Shutterstock

Istraživanja su pokazala da neki ljudi koji boluju od artritisa imaju poteškoće u metaboliziranju bakra iz hrane koju jedu, a što dovodi do pajačane boli. To je navelo dr. Helmara Dollweta sa Sveučilišta u Akronu, Ohio na teoretiziranje o tome kako bolesnici sa artritisom možda trebaju dobiti bakar iz nekoga drugog izvora.

“Otopljeni bakar iz (bakrene) narukvice zaobilazi oralni put i ulazi u  tijelo kroz kožu “, napisao je dr. Dollwet u svojoj knjizi Bakrena narukvica i artritis ( The Copper Bracelet and Arthritis). On je mislio da bi to mogao biti jedini način kako su artritičari ikad primili bakar koji im je bio potreban – bakar, za koji su ispitivanja pokazala da zaista odnosi bol.

Liječnici su po malo skeptični u mišljenjima o narukvicama, ali ih, isto tako, i ne odbacuju. “Vidim ljude kako nose bakrene narukvice i nose ih zato što im to pomaže “, kaže dr. Elson Hass. “Ja mislim da bakar može tu imati neku ulogu. Moguće je da nedostatak bakra povećava upalu zgloba, i ne izgleda baš da nadomještanje bakra u hrani ima isti učinak kao i nošenje bakrene narukvice. ”

Znači li to da dr. Hass vjeruje u moć bakra?  “Ja ne nabavljam ljudima bakrene narukvice, ali ih niti i ne nagovaram da ih ne nose “, kaže on.