Agava kao lijek

agava kao lijek

Iz porodice ljiljana dolazi nam biljka agava za koju se zbog izgleda smatralo da pripada porodici kaktusa. Nakon što biljka procvjeta ona ugiba, ali njen cvat se ponekad čeka i 40 godina. Agava potječe iz pustinje što znači da je otporna na ekstremne vrućine i velike temperature, a raste u Meksiku.

Iz stabla biljke pribavlja se agavin sirup koji se koristi kao prirodni zaslađivač, a naziva se medena vodica jer je svijetle boje i blagog okusa. Ovaj sirup je puno rjeđi od meda, ali je slađi pa je za kuhanje potrebna manja količina.

Agavin nektar se dobiva iz agavinih listova koji se režu tek kada su stari preko 7 godina, a kada se iz njih izvuče sok, oni se suše i melju u prah. Dobiveni nektar se filtrira nakon čega se zagrijava na niskim temperaturama kako bi se od običnih šećera odvojili polisaharidi. Inulin je glavni polisaharid u agavinom nektaru, a sastoji se većinom od fruktoze.

Agavin korijen je diuretik te se koristi za liječenje zubobolje, srčika lista je bogata saharinom i vrlo je ukusno pečeno jelo, a sjeme agave se koristi za dobivanje brašna.

Agava kao lijek

Niskog je glikemijskog indeksa te ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje. Agava sadrži fruktane koji su korisni kod pretilosti i dijabetesa jer smanjuju razinu štetnih crijevnih bakterija, smanjuju rizik od nastanka raka crijeva i pomažu kod zatvora, a sadrži i saponine koji jačaju imunitet, imaju antiupalna svojstva i pomažu u borbi protiv bakterija.

Bogata je vitaminom D, kalcijem i magnezijem zbog čega smanjuje opasnost od bolesti povezanih sa zdravljem kostiju i samom osteoporozom. Sadrži i inulin koji ima pozitivan učinak na zdravlje, a koji je pogodan za gubitak viška kilograma jer ima mali glikemijski indeks zbog čega potiče osjećaj sitosti.

Sirup agave sadrži vlakna koja potpomažu radu probavnog sustava te ne sadrži škrob zbog čega je pogodan za sve koji se hrane bezglutenskom prehranom.

Agava je jednostavna i ukusna za korištenje, a idealno je sladilo svima onima koji jelo žele zasladiti organskim proizvodom. Kada se kupuje agavin sirup treba obratiti pažnju da to bude organski proizvod te da se radi o sirupu iz lista agave, a nikako iz korijena.

Prilikom kupovine treba paziti da se odabere proizvod koji nije obrađen na visokim temperaturama, a njega ćete moći prepoznati intenzivnijem mirisu te tamnijoj boji.

Sirup se može koristiti za pripremu povrtnih i voćnih salata, kolača, mliječnih napitaka, peciva, kompota, marinada i pudinga. Dobar je i za pripremu peciva sa sjemenkama.

Autor: A.Z., Foto: GFDL/Wikimedia