Acidofil je važan za naše zdravlje

mlijecni-proizvodi

Probiotici su važni sastojci svačije prehrane. Potrebni su nam jer učinkovito pomažu našem organizmu kod izlučivanja štetnih tvari. Umjesto brze hrane i namirnica bogatih umjetnim sladilima (slatkiši, čokolade, keksi), trebali bismo što više jesti probiotične proizvode. Važni su za jačanje našeg imuniteta, a on nam pomaže u borbi protiv prehlada, gripa i virusa koji su ljeti najčešći.

Najveći postotak probiotika nalazi se u jogurtima, a jedan od najpoznatijih zasigurno je acidofil. Naziva se prirodnim antibiotikom jer djeluje protuupalno i antibakterijski. Sadrži ˝dobre˝ bakterije zbog kojih se znatno razlikuje od običnih mliječnih proizvoda. Probiotičke bakterije reguliraju našu probavu i dovode u red cijeli probavni trakt.

Acidolfilno mlijeko vrlo je slično običnom, samo mu je okus pomalo kiselkast. Razlog tome su upravo probiotičke bakterije dodane u acidofilno mlijeko i ostale acidofilne proizvode. One se bore protiv onih štetnih bakterija koje oštećuju crijevnu floru.

Liječnici ih prepisuju kao bitne namirnice za dijetu kad se javljaju razne crijevne ili želučane viroze. Njihova je uloga kod crijevnih viroza, isključivo regulirati probavu. To se posebno primjenjuje kod zatvora, ali i kod raznih dijeta za mršavljenje. Uz njihovu se konzumaciju organizam lakše čisti od neprobavljenih masti, a na taj se način rješavamo masnih naslaga i suvišnih kilograma. Čak bi se moglo reći da su probiotici jedan od prirodnih laksativa.

Redovita konzumacija acidofilnih namirnica smanjuje rizik od povišenog šećera u krvi, kolesterola, krvožilnih i probavnih smetnji, srčenih udara pa čak i karcinoma. Cijeli se organizam osjeća zdravije i bolje, pa se može zaključiti da probiotici, odnosno acidofili popravljaju raspoloženje i upravljaju živcima. Opuštaju mišiće, rješavaju nas glavobolja, a stariju populaciju štite od gubitka pamćenja.

Acidofil u sebi sadrži druge važne sastojke potrebne svakom organizmu. Vitamin B, folna kiselina, enzimi i velike količine kalcija štite sluznicu probavnog trakta od nepoželjnih gljivica, a ujedno i infekcija. Ukoliko do infekcije ipak dođe, tijelo će konzumiranjem probiotika biti otpornije i lakše će se oporaviti.

D.Š.  Foto: Magone7Shutterstock