Krom pikolinat za regulaciju šećera

nadomjesci prehrani
Nadomjesci prehrani, Foto: Rudchenko Liliia/Shutterstock

Krom je iznimno koristan mineral u tijelu. Današnji način prehrane ponešto se promijenio, svježih namirnica kontroliranog podrijetla sve je manje na našim tanjurima, a uglavnom se tamo nađu visoko prerađene ili rafinirane namirnice koje su izgubile velik dio nutritivne vrijednosti. Takva prehrana uzrokuje nedostatak bitnih minerala u našem tijelu.

Krom je jednostavno nezamjenjiv kada se radi o metabolizmu masti, ugljikohidrata i proteina. Općenito zapadnjačka prehrana premalo polaže na životno važne minerale čiji nedostatak može dovesti do raznih problema. Stalan osjećaj gladi, malaksalost, spor opravak organizma od ozljeda, smanjene funkcije moždane aktivnosti i slično.

Apsorpcija kroma bolja je ako se uzima kao pikolinat i nije ga potrebno uzimati u velikim dozama. Već male količine kroma u tijelu imaju zadivljujući učinak.

On pomaže u sagorijevanju masnoća i potpomaže izgradnju mišićne mase baš kao i kreatin no ima još jednu dodatnu beneficiju. Regulira razimu šećera u krvi i istodobno smanjuje količinu lošeg, a povećava razine dobrog HDL kolesterola.

Ujedno, ako imate dovoljno kroma u tijelu on će utjecati na vaš hipotalamus. On regulira osjećaj sitosti i odgovoran je za nagle napadaje gladi koji obično završavaju čokoladnim ili kofeinskim orgijama.

Nakon njih slijedi još gori pad šećera u krvi. Dovoljno kroma u organizmu poslati će tijelu informaciju da niste gladni i da nema potrebe za ovim energetskim injekcijama.

On zapravo utječe na osjetljivost samih stanica na inzulin. Stoga unošenje većih količina kroma u tijelo svakako ima i posljedice na kilograme. Jednostavno nemate potrebu stalno nešto grickati i pretrpavati se mastima i šećerima.

Krom pikolinat nutricionisti preporučuju kao suplemet koji bi trebale koristiti osobe koje žele brzo sagorjeti masnoće, ali ne na uštrb gubitka mišićne mase. Poput kreatin monohidrata on će omogućiti da se energija pohranjena u masnoćama iskoristi za mehanički rad mišića i njihovu izgradnju.

Tijelo gubi krom nepravilnom ishranom i napornim fizičkim aktivnostima stoga ga se često preporučuje profesionalnim sportašima nakon napornih treninga kako bi im pomogao obnoviti i odmoriti organizam i pomogao u izgradnji nove mišićne mase.

Ima toliko jako anaboličko djelovanje da se čak uspoređuje sa djelovanjem hormona testosterona. Stoga ako je bolja forma i općenito poboljšanje stanja organizma na listi vaših prioriteta razmislite o ovom suplementu.

 Autor: L.K.  Foto: Rudchenko Liliia/Shutterstock