Indijski oraščić – ljekovitost

indijski oraščić ljekovitost

Indijski oraščić je nježnog okusa i može se koristiti u salatama, namazima, zakuskama, slatkišima i jelima od povrća. Od indijskog oraščića se radi maslac koji ima delikatesan okus. Zapravo nije riječ o orašastom plodu već o sjemenkama cashew jabuke koja je plod Indijskog oraha, a radi se o zimzelenom drvu koje je podrijetlom iz Brazila.

Uzgaja se mnogim tropskim područjima svijeta, a sjeme je poznato u cijelom svijetu zbog nutritivnih svojstava i okusa.

Indijski oraščić kao lijek

Pozitivno utječe na zdravlje kardiovaskularnog sustava jer sadrži manje masnoća od ostalih orašastih plodova zbog čega je pogodan i za mršavljenje. Dvije trećine masnoća su nezasićene masne kiseline, a u oraščićima 75% nezasićenih masnoća  čini oleinska kiselina koja je poznata po blagotvornom djelovanju na zdravlje srca.

Odličan je izvor antioksidanata koji su skupina različitih prirodnih spojeva. Ti prirodni spojevi u organizmu igraju važnu ulogu protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala koji se povezuju s nastankom bolesti sive mrene, bolestima zglobova, bolestima krvožilnog sustava, rakom i brojim drugim poremećajima.

Sadrži i visoke količine magnezija za koji je poznato da je neophodan za rad organizma. Magnezij igra ulogu u formiranju proteina, grušanja krvi, kostiju, masnih kiselina i opuštanju mišića, a iznimno je važan i za metabolizam. Redovnom konzumacijom indijskog oraščića može se zaštititi od grčeva u mišićima, kroničnog umora, visokog tlaka i glavobolje.

U oraščićima su prisutne nezasićene masne kiseline koje blagotvorno utječu na dijabetes štiteći od daljnjih komplikacija koje su povezane s visokom razinom kolesterola i šećera te pomažu sniziti nivo triglicerida.

Bakar je isto tako sastavni dio indijskog oraščića te je vrlo važan za zdravlje organizma. Sudjeluje u nizu fizioloških procesa organizma, borbi od slobodnih radikala, proizvodnji melanina, apsorbira željezo, razvija vezivna tkiva i kosti.

Čuva i zdravlje zubi i desni, a uništava bakterije koje uzrokuju bolesti desni, karijes, tuberkulozu i akne. Često ga preporučuju i za mršavljenje jer ne sadrži kolesterol, daje puno energije i bogat je dijetalnim vlaknima. Umjerenom konzumacijom pruža osjećaj zadovoljstva i sitosti.

Pomoću oraščića moguće je spriječiti žučne kamence. Na temelju istraživanja pokazalo se da svi oni koji su redovno konzumirali ljekovitu namirnicu imali su manji rizik dobivanja kamenca.

Maslac od indijskih oraščića

Indijski oraščić je zdrava, fina i hranjiva namirnica koja se preporučuje redovito konzumirati zbog dobrobiti što pruža zdravlju. Na savjetuje se da odjednom konzumirate velike količine oraščića, nego da ih polako dodajete u prehranu. Odlučite li ih same konzumirati savjetuje se da ih jedete tri puta tjedno po 30 g.

Od popularne ljekovite namirnice može se napraviti ukusan namaz u kojem će svi uživati. Da bi napravili maslac potrebno vam je malo soli, biljno ulje i 2 šalice oraščića. Uzmite oraščiće u stavite ih u blender uključujući i biljno uljete te dodajte malo soli. Blender držite uključenim sve dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Servirajte ih s omiljenim kruhom.

S maslacem od indijskih oraščića možete napraviti i proteinski shake. U blender dodajte bananu, jabuku ili neko drugo voće po izboru (izvrsna je i jagoda ili neko drugo bobičasto voće). U sve dodajte malo mlijeka, pola čaše jogurta i meda, ako volite zaslađeni shake. Dodajte maslac od indijskih oraščića i ako želite puniji obrok, žlicu dvije sitnih zobenih pahuljica. Sve izmiksajte i imate hranjivi obrok, najbolje doručak.

Indijske oraščiće možete dodati gotovo svakom obroku. Grickajte ih umjesto slanih grickalica tako što ćete ih pomiješati s drugim orašastim plodovima i suhim voćem. Njima možete ukrasiti razne slastice ili ih dodati u kuhane kape. Odličan su dodatak jelima od povrća, ali i riži. Od njih možete napraviti i ukusan umak, dodajući u njega i đumbir, papriku, sol i ostale začine po želji.

Autor: A.Z., Foto: Dr. Raju Kasambe/Wikimedia