Živica štiti od nepoželjnih pogleda

Živica-ograda, Foto: kavram/Shutterstock

Sadnja živice idealna je zamijena za postavljanje metalne ograde. Posadite li živicu oko kuće, ona će vas štititi odneželjenih pogleda, ali će i okupljati životinje koje su korisne za vaš vrt. Smatra se kako živica ne bi trebala biti više od 3 m, a od susjednog bi zemljišta trebala biti udaljena minimalno 1 m.

Živica-ograda, Foto: kavram/Shutterstock

Ukoliko želite imati rijeđu živicu, najbolje je saditi 1-2 biljke na 1 m, a ako želimo gušću 2-5 na 1 m. Ukoliko ne želite da vas ama baš nitko ne vidi, savjetujemo vas da posadite živicu u dva reda, tako da je postavite cik-cak.

Kako bi dobili što privlačniji izgled živice, pokušajte se poigrati i iskombinirati nekoliko vrsta u živici, poput neke vrste tise, tuje ili crvene bukve. Osim navedenih, kao živicu možete posaditi lipu, brijest, žutiku, božikovinu, glog ili trnovinu.

Prije same sadnje uvjerite se kako je zemlja u koju ćete ga saditi rahla i dobro je pognojite humusom. Neki ljudi sade živicu pomoću plastičnih folija u kojima probijaju rupe za sadnice. kasnije ta folija štiti zemlju od isušivanja ljeti ili smrzavanja zimi. Kada stavljate biljke u zemlju nemojte ih saditi na premalenoj udaljenosti, neka im se izdanci sa strana dodiruju, u suprotnom ograničavamo njihov rast već u početku.

Nakon dužeg vremena, kada se živica već oformi i naraste, o njoj morate voditi konstantnu brigu. Podrezivanje živice je potrebno odmah nakon sadnje. Bjelogorične biljke odmah treba skratiti za polovicu, a crnogorične samo ujednačiti. ove posljednje je potrebno često podrezivati. Smatra se kako tijekom proljeća i ljeta živicu treba orezati minimalno tri puta.

Dobro je upamtiti da za postizanje gušće živice režite je sa strane ukoso, tako da donji dio ostavite širim, a gornji tanjim. Ako prije same sadnje dobro pognojite zemlju, ne je trebati često ponovno gnojiti. Za suha i topla vremena eventualno ćete morati dodatno navodnjavati živicu kako se ne bi osušila. U jesen uklonite korov i trulo granje.

Autor: M.T.