Zaštita od provale

zaštita od provale

Alarmi postoje s razlogom i nije čudno što se sve više ljudi odlučuje na razne oblike alarma kako bi zaštitili svoj stan, kuću i drugu imovinu bilo od požara, poplave ili provale. Pored dimnog detektora koji štiti od požara, puno je onih koji se odlučuju na poteze potrebne kako bi se povećala zaštita od provale.

Sigurnosna rasvjeta

Zaštita od provale
Foto: Pixabay

Koja je najbolja zaštita od provale? Jedan od načina kako se može zaštititi imovina od provale je svjetlosna rasvjeta. Radi se o provjerenom načinu na koji su se mnogi odlučili, ali problem je kada spomenuta vrsta alarma ne radi kako treba. Što učiniti ako sigurnosna rasvjeta ne radi?

Automatsko paljenje sigurnosne rasvjete najčešće se aktivira zbog tjelesne topline uljeza, odnosno infracrvenog zračenja. Sigurnosna rasvjeta na sebi ima i senzor koji sprječava da se alarm pali po danu kada uopće nema efekta.

Prilikom postavljanja rasvjete treba biti oprezan kako bi bila učinkovita i kako bi se mogli osloniti na ovakav način zaštite. Dogodi li se ipak da se svjetla neprestano pale i gase, potrebno je napraviti nekoliko provjera.

Može se dogoditi da je uključivanje alarma aktivirao prolazak automobila i ljudi. U tom je slučaju najbolje niže okrenuti senzor kako bi se ograničilo polje opažanja. Ovaj se problem može riješiti i na drugi način.

Ako se sigurnosna rasvjeta aktivirala prolaskom automobila moguće je na određene dijelove senzora zalijepiti izolacijsku traku. Pokrivanje gornjeg dijela senzora ograničit će detekciju koja se odnosi na dugi domet.

Ukoliko je senzor uočio i druge izvore topline kao što je drugi izvor sigurnosne rasvjete, bilo bi dobro premjestiti ga na drugo mjesto gdje ga neće ništa ometati.

Ponekad se može dogoditi da grane drveta prekrivaju senzor od sigurnosne rasvjete. Upravo bi te grane mogle aktivirati senzore po vjetrovitom vremenu, zbog čega bi ih bilo dobro odrezati.

Za sve koji nisu sigurni, najbolje je tijekom postavljanja alarma pozvati majstora kako bi se uvjerili da se senzori nalaze na pravom mjestu i da ih ništa neće omesti u čuvanju kuće ili stana od uljeza. Najvažnije je poduzeti sve potrebe korake kako bi vaša imovina bila sigurna te da bi mogli mirno spavati znajući da ste sigurni od neželjenih događaja.

Autor: S.Š., Foto: udra/Shutterstock