Kako postaviti detektor dima

kako postaviti detektor dima

Alarmi su važni jer čuvaju imovinu te pomažu spasiti živote. Ali kada nisu postavljeni kako treba mogu uzrokovati brojne probleme ne samo članovima kućanstva, nego i njihovim susjedima. Detektor dima je jedan od alarma koji je dobro imati kao zaštitu od požara, zbog čega treba znati kako ga postaviti.

Brojni problemi s alarmima svode se na poteškoće s lošom instalacijom i napajanjem. U pitanju su problemi koje nije teško riješiti, a sve uz pomoć jednostavnih metoda. Moguće je biti sam svoj majstor, a potrebno je imati malo strpljenja i ne odustati prije vremena.

Detektor dima je korisna stvar i oni koji su ga postavili nisu požalili. Ali koliko može biti dobar, tako može uzrokovati brojne probleme do kojih najviše dolazi zbog nestručnog rukovanja.

Što učiniti ako se detektor isključuje bez razloga? Kako bi bili sigurni da će odraditi svoju zadaću kako treba, a to je zaštititi dom, potrebno je napraviti nekoliko provjera.

Detektori dima su poznati kao osjetljivi uređaji, a ako ste im pronašli odgovarajuće mjesto to je već veliki korak prema njihovom funkcioniranju bez većih problema. Ukoliko ste pronašli pravo mjesto za detektor bit će potrebna malo opreza.

Dimne alarme ne bi bilo dobro stavljati u garažu, kuhinju, blizu kamina ili u kupaonicu. Ponekad se može dogoditi da i svježa boja uključi alarm, a zbog čega je dobro prozračiti prostoriju u kojoj ste nedavno mijenjali boju na zidovima i to prije nego što pomislite kako se alarm možda pokvario i kako će trebati pomoć izvana da bi se riješio problem.

Jeste li ikad čuli cvrkutavi zvuk na alarmu? Radi se o zvuku koji upozorava da je baterija slaba i da bi ju trebalo što prije promijeniti. Nije dobro vaditi staru bateriju prije nego se stavi nova jer će cvrkutavi zvuk uskoro prestati i alarm više neće raditi.

Nekad se može dogoditi da prašina aktivira alarm, što je dobro znati ako se namjerava obaviti veliko čišćenje stana. Nakon čišćenja će biti potrebno otvoriti kućište alarma i iznutra ga očistiti usisivačem. Bit će dovoljno namjestiti manju četkicu kako bi mogli detaljno očistiti unutrašnjost kućišta bez straha da se bilo što ošteti.

Autor: S.Š., Foto: ffolas/Shutterstock