Kako oprati tenisice?

Kako oprati tenisice
Foto: Pixabay

Kako oprati tenisice? Koje sredstvo koristiti? Kako? Sigurno ste se si barem jednom u životu postavili ova pitanja.

Pranje odjeće je dio svakodnevnice kada više ni ne razmišljate o programu na mašini, nego samo stavljate i radite automaski jer to je dio vaše rutine već duže vrijeme. Znate ako je šareno da ide na 40 ili 60 stupnjeva, a da je bijelo rezervirano za otkuhavanje. Ali što je s obućom? Kako oprati tenisice?

Koliko vam se puta dogodilo da ste kupili prekrasne platnene tenisice, a da su one ubrzo nakon dva ili tri nošenja izgledale kao da ih imate sto godina? Nažalost teško ih je dugo održati čistima bez interveniranja vode i sredstva za pranje.

Kako oprati tenisice
Foto: Pixabay

Kako oprati tenisice u perilici?

Pranje tenisica u perilici je riskantno s obzirom da je platno osjetljivo pa bi bilo najbolje kada bi ih prali ručno. Ali ako smatrate kako nećete uspjeti oprati svu prljavštinu koja se nakupila tijekom nošenja, pranje tenisica u mašini je nužno potrebno.

Ovdje morate biti oprezni i zaštititi tenisice tako što ćete ih prije pranja staviti u staru jastučnicu u koju ćete dodati malo praška. Kako se radi o osjetljivom materijalu, bilo bi dobro kada bi izbjegavali jaka sredstva, a umjesto toga odabrali tekući deterdžent s kojim perete na 40 stupnjeva.

Zatvorite jastučnicu i zajedno s tenisicama stavite u mašinu te uključite na 40 stupnjeva i namjestite na najkraći program. Ako postoji mogućnost bilo bi dobro kada bi isključili centrifugu ili je namjestili na najmanju snagu. Kada mašina završi izvadite tenisice i stavite ih da se suše.

Ako niste pobornik tekućih deterdženata i omekšivača te smatrate da ne utječu dobro na zdravlje, postoji i prirodna alternativa. Dobro je znati kako korištenje mašine može biti riskantno, pa bi zato bilo dobro pokušati i s ručnim pranjem uz pomoć sode bikarbone. U plastičnu posudu pored vode dodajte i 3 do 4 žlice sode bikarbone. Namočite tenisice i ostavite ih pola sata. Nakon toga ih istrljajte, isperite i ostavite da se suše.

Sodi bikarboni možete dodati i malo octa. U toplu vodu dodajte nekoliko žlica soda bikarbone te dvije žlice octa. Uronite tenisice i ostavite ih u vodi pola sata. Nakon toga ih istrljajte i isperite. Sada vaše tenisice izgledaju baš kao onaj dan kada ste ih kupili.

Autor: S.Š., Foto: Pixabay