Uzroci opadanja kose

opadanje kose

Svaki dan gubimo oko stotinu vlasi s glave i to je potpuno normalno. No, ako opadanje kose postane puno veće, to bi moglo biti zabrinjavajuće, posebno ženama. Kako biste bolje shvaćali zašto kosa opada, treba znati kako kosa raste.

Ciklus u kojem kosa raste traje od dvije do šest godina, a mjesečno ona raste oko 1,25 centimetara. U tom periodu raste 90 posto kose koja vam treba, a 10 posto kose je u fazi mirovanja. Ta kosa koja je u fazi mirovanja opadne nakon dva tri mjeseca, a tamo započinje rast nove mlade kose i tako se ciklus neprestano ponavlja. Ako je ciklus iz nekog razloga poremećen, može doći do problema.

Uzroci opadanja kose kod žena mogu biti zbog bolesti, emocionalnih problema, fizičkog stresa, hormonalnih poremećaja, zbog lijekova… Ako primijetite da vam kosa počinje nekontrolirano opadati, bitno je otkriti uzrok opadanja.

Gubitak kose se ne bi trebao shvaćati olako jer nije bezazlen i treba se otkriti uzrok kako bi se mogao liječiti. Stoga, posjet liječniku ili dermatologu ne bi trebalo odgađati.

Razni kemijski preparati koje stavljamo na kosu, preparati za izravnavanje kose, izbjeljivači ili preparati za kovrčanje kose, ako se pravilno koriste, su sigurni za kosu. Ako se nestručno koriste, postoji šansa da se folikule vlasi oštete i izgore.

Žene koje često nose kosu zavezanu u rep, prečvrsto stegnute gumice, zategnute punđe i slično, mogu zbog toga pojačano gubiti kosu. Zbog prečestih kemijskih i mehaničkih tretiranja, može doći do trajnog oštećenja kose, a time i gubitka.

Ponekad u određenoj fazi života dolazi do hormonalnih poremećaja pa se dogodi pojačano opadanje kose. Primjerice, na početku i nakon prestanka uzimanja kontracepcije, za vrijeme trudnoće i nakon poroda, menopauze ili nakon operacije odstranjivanja jajnika ili maternice, može doći do opadanja kose.

Ako ne možete sami odrediti uzrok opadanja kose, svakako posjetite liječnika i dermatologa kako biste to mogli na vrijeme liječiti.

Autor: S.G., Foto: Mayer George/Shutterstock