Bojenje kose u trudnoći

bojenje kose

Trudnoća je vrijeme kada dolazi do mnogih promjena u ženinom životu. Neke savjete je potrebno poslušati, dok su drugi čisto pretjerivanje. Kruže polemike kako u trudnoći nije dozvoljeno bojenje kose. Nigdje nije znanstveno dokazno da se ne preporučuje, već su to priče u kojima se savjetuje trudnicama ako nije nužno da ne boje kosu i ne izlažu se riziku.

Bojenje kose podrazumijeva korištenje kemije pa se sama odgovornost oko bojenja stavlja na trudnicu koja je ključna u toj odluci. Kroz kožu mnogi spojevi dolaze u krvotok pa postoji mogućnost da dođe i do bebe kroz posteljicu.

Izbjegavajte bojenje kose u prvom tromjesečju jer je to period kada se beba najviše razvija. Neke žene se ne mogu odreći bojenja u trudnoći pa ako se već ne možete odreći, pokušajte koristiti tehniku da boja ne dolazi do direktnog kontakta s tjemenom. Zamolite frizera da vam pročita sastojke boje i ako je moguće da koristi boju koja ima najmanje štetnosti.

Preporučuju se prirodne boje poput kane, iako mnoge trudnice nisu zadovoljne s bojama. Izbjegavajte boje koje sadrže amonijak. Također u trudnoći se preporučuje izbjegavanje para koje izlaze iz boje, a ako se sami bojate obvezno koristite rukavice, a boju na kosi držite što kraće. Nemojte se izlagati gužvi u salonu, jer tako ćete udisati veliku količinu kemikalija. Nije dokazano da sve te kemikalije utječu na plod, ali ako ne morate ne izlažite se njima.

Pazite na zdravlje svoje bebe jer tih devet mjeseci ono ovisi samo o vama. Omogućite joj što zdraviji razvoj. Frizer ne može odlučivati umjesto vas, odluka je na vama. On vas može upozoriti, ali vi ste ti koji odlučujete želite li riskirati s kemikalijama i staviti svoje dijete u rizik po pitanju zdravog rasta i razvoja. Neke frizerke rade cijelu svoju trudnoću, a rađaju zdravu djecu. To nije mjerilo. Svaka žena i svaka trudnoća je individua, a odluka je samo vaša.

Autor: M.Š., Foto: dean bertoncelj/Shutterstock