Utjecaj centralnog grijanja na zdravlje

radijatori i debljina

Sa dolaskom zime stupnjevi vani padaju, a u našim kućama polako rastu, svakim danom sve više. No jeste li znali da dolaskom zime i vaše kalorije manje padaju, tj. sagorijevaju? Da! Zimi sve manje vremena provodimo vani, a sve više smo u toplim i zatvorenim prostorijama, koje nažalost utječu na sposobnost sagorijevanja kalorija.

No to ne znači da se u zimskim danima morate udebljati i da je ne moguće ne sagorjeti kalorije. Osim vježbanja u zimskim danima kalorije se sagorijevaju i dok stojite vani na hladnoći jer se pri niskim temperaturama dok tijelo drhti, naši mišići stežu zbog generiranja topline, što automatski dovodi do trošenja kalorija.

Primjerice za vrijeme umjerene hladnoće, na oko 15 stupnjeva, naše tijelo generira više topline bez drhtanja. Taj proces se zove termogeneza. U tremogenezi je za proizvodnju topline bez drhtanja zaslužno tamno masno tkivo. Tamno masno tkivo uvelike se razlikuje od bijelog masnog tkiva koje skladišti višak kalorija i energije. Bijelo masno tkivo je tamno, no prvo se mora aktivirati, a hladnoća je ta koja ga jedina može aktivirati.

Centralno grijanje se počelo uvoditi 60-ih godina i od tada prosječna temperatura u kućanstvima raste. Kada se 60-ih počelo centralno grijati, standardna sobna temperatura u prosjeku je bila oko 18 stupnjeva, danas se standardna temepratura u kućanstvu podigla na 21 stupanj. Nekada se spavalo na 15 stupnjeva, a danas se spava na 19 stupnjeva.

U današnje doba kada dođe zima grijemo sve prostorije, a ne samo prostorije u kojima provodimo vrijeme kroz dan. To jednako tako povlači to da se boravkom u svojoj kući tokom zimskih mjeseci morate prilagođavati različitim temperaturama u kući.

Nekada se u zimskim mjesecima hodalo, a ne vozio automobil i djeca su se igrala vani, a ne u zatvorenim i zagrijanim prostorijama kako je to običaj danas. Takav način života utječe na sposobnost sagorijevanja energije i razinu tamnog masnog tkiva. S time da ne zaboravite da su za debljinu i dalje glavni krivci manjak tjelesne aktivnosti  i prejedanje, pa se nemojte izvlačiti na centralno grijanje kao glavnog krivca.

 Autor: A.Z., Foto: Serg64/Shutterstock