Prva ljubav

prva ljubav

Svatko će se sjećati prve ljubavi cijeli svoj život. Ona se obično dogodi u tinejdžerskim danima i vrlo je intenzivna. Malo je toga u životu toliko upečatljivo kao prva ljubav. Uvijek je se sjećamo sa smiješkom na licu.

Kada se dogodi simpatija i prva ljubav, sve oko toga čini vam se izrazito važno u životu. To su problemi koji se za većinu adolescenata čine najbitnijima i kao da nikada neće izgubiti na važnosti. S godinama ipak uviđate koliko je to sve bilo lijepo, uzbudljivo i prepuno neizvjesnosti. Kada odrastate izgubi se napetost i više nismo toliko posvećeni tome, više toga znamo na temelju iskustva u odnosima i sve se čini lakše, ali izgubi onu lijepu notu dječje nespretnosti, topline i pomalo naivnosti.

Zaljubljenost tinejdžera donosi nove osjećaje u njegov život. Dolazi do bujice jakih osjećaja koje ranije nije osjetio. Oni se izmjenjuju i dogodi se da se često mijenjaju. Postoje naravno i primjeri višestruke zaljubljenosti. Ovo je svima jako zabavno razdoblje u životu te im je posebno uzbudljivo razmišljanje o prvoj djevojci/dečku. Iako se radi o vrlo intenzivnim osjećajima oni se vrlo brzo ugase. Istraživanja kažu da prosječna zaljubljenost tinejdžera traje 4 mjeseca.

Svako dijete u drukčijoj dobi počinje iskazivati interes za suprotni spol, ali jednom kada se to dogodi, ubrzo dolazi i do prve ljubavi. Od tada pa nadalje veze će vam obilježiti život i bit će uvijek tema koja će iskazivati velik interes. Svakome je bitno na kraju pronaći ljubav života. Kada tinejdžer krene u ljubavni život, ispočetka će mu se sve činiti teško i komplicirano. Osim što se događaju i promjene na tijelu, za neke prve ljubavi mogu biti i poprilično bolne. Naravno, taj osjećaj je trenutan, do sljedeće zaljubljenosti koja se događa vrlo brzo.

Kod prve zaljubljenosti često se događa da se tinejdžer povlači u sebe. Idealizira osobu u koju se zaljubio, a često se događa i zaljubljenost u pjevače, glumce, sportaše ili neke druge poznate osobe. Iako su djevojke malo suptilnije, kod mladića se mogu razviti toliko intenzivni osjećaji da će oni često opsjedati djevojčice i dati im do znanja da su zaljubljeni. Sve to jako je bitno za kasniju pripremu prave veze. Zaljubljenost kod tinejdžera je toliko velika da su znanstvenici otkrili da se radi o osjećaju ovisnosti o tim osjećajima kao kod kokaina.

Tinejdžeri privlačnost doživljavaju intenzivnije nego odrasli iako su ti odnosi kratkotrajni. Oni su najbitnija stvar u trenutnom životu tinejdžera. Oni mogu satima pričati sa svojim prijateljima o zaljubljenosti. Sve te teme donose im zrelost jer oni dijele iste teme i povjeravaju se jedni drugima. Uživajte u ovim prvim danima zaljubljenosti koje ćete pamtiti cijeli život. Nemojte ih shvaćati preozbiljno jer zaljubit ćete se još mnogo puta u životu.

Autor: M.L., Foto: Aliaksei Lasevich/Shutterstock