Uređenje malih stanova

kuhinja

Mali stanovi se mogu urediti na vrlo zanimljiv način, a potrebno je iskoristiti svaki dio prostora kako bi stan bio što kreativniji i funkcionalniji. Postoji nekoliko ideja koje će malim prostorima vizualno i praktično dodati još koji kvadrat.

Prilikom uređenja malih prostora potrebno je biti što kreativniji te se za početak treba gledati namještaj za uređenje prostora koji će biti što funkcionalniji i koji će imati nekoliko mogućnosti iskoristivosti.

Taburei su odličan izbor za uređenje malih stanova jer imaju funkciju sjedeće garniture, a mogu poslužiti i kao stolić u dnevnom boravku. Između kuhinje i ostatka stana može se postaviti niski ormar ili komoda kako bi se ta dva prostora odijelila, ali i kako bi istovremeno tabure bio šank koji će odlično izgledati u kombinaciji s kuhinjskim stolom i barskim stolicama.

U prodaji se mogu pronaći preklopivi komadi namještaja kao što je kuhinjski stol ili stolice koji kada nisu u funkciji mogu biti sklopljeni te imati ulogu ukrasnog ormarića koji neće zauzeti puno prostora.

Kako zidovi često ostaju neiskorišteni dijelovi prostora u malim stanovima tako im viseći zidni ormari mogu itekako doprinijeti što se tiče funkcionalnosti i vizualnosti. Također, možete postaviti police na zid i tako dobiti dodatni prostor za stvari.

Zidne ormare je najbolje smjestiti iznad sjedeće garniture ili iznad kreveta, u kupaonici iznad WC školjke, iza vrata ili po zidovima u hodniku. Ti viseći ormari se mogu ukrasiti ogledalima kako bi se vizualno povećao prostor, a sličan učinak se može dobiti uz pomoć zidnih polica koje će djelovati prozračnije i prostoru će dati poseban ugođaj.

Kreveti koji ispod ležaja imaju ugrađene ladice ili ormariće su idealno rješenje za uštedu prostora, a ispod kreveta na kat se mogu staviti kauč ili radni stol.

Ne znate kako urediti garsonijeru? Zavjese su praktične za skrivanje od nepoželjnih pogleda, ali i kao ukras, a mogu biti kreativan detalj u garsonijeri te se njima može napraviti pregradbeni zid. Panel ili običnim zavjesama i ukrasnim trakicama može se odvojiti spavaći dio ili kuhinja od ostatka stana, a time će se postići vizualni efekt.

Potrebno je na plafon postaviti vodilice i poigrati se raznim vrstama tkanina, uzorcima i materijalima te ih uskladiti uz boju namještaja kako bi se mali prostor učinio modernijim i zanimljivijim.

Autor: A.Z., Foto: HamsterMan/Shutterstock