Kako urediti garsonijeru

mali stan

Garsonijere možda jesu male, ali ako se pravilno namjeste one mogu biti prostrane i svaka osoba koja u njima živi ima osjećaj kao da se nalazi u većem stanu. One su posebno tople i simpatične i najviše podsjećaju na studentske dane kada je bila dovoljna jedna veća prostorija, kako bi u miru mogli učiti i spremati se za izlaske.

Upravo zbog manje površine teže je isplanirati raspored namještaja kako bi vam sve stalo, a kako bi opet imali prostora za kretanje. Prije nego krenete uređivati potrebno je napraviti plan, gdje će se što nalaziti i kolike će imati dimenzije. Uređenje garsonijere podrazumijeva dobro osmišljenu organizaciju prostora.

Dobro je znati kako velik broj stvari koje ćete staviti u svoj stan neće imati uobičajenu dimenziju kao ostale. Ako je kupaonica manja, sigurno ćete razmišljati da postavite mašinu za rublje koja je uža po dimenzijama.

Prilikom uređenja prostora dobro je izbjegavati veće garniture, stolove i ormare. Pridržavajte se svjetlijih nijansi, jer je poznato kako svijetle boje podižu prostor i čine ga većim nego što je u stvarnosti. Ako želite staviti i tamnije nijanse slobodni ste, ali pazite kako bi njih ipak rezervirali samo za detalje.

Kuhinju uredite tako što ćete naručiti elemente po mjeri. Potrebno je dobro izmjeriti prije radova kako bi svaki dio u prostoru bio dobro iskorišten. Ako vam blagavaona i nije toliko važna, napravite šank i postavite dvije stolice gdje ćete moći objedovati.

Prijatelji će imati razumijevanja jer ipak živite u malom stanu i ne možete si dozvoliti da vam veći dio prostora zauzmu stol i stolice. Šank može biti dovoljno širok tako da ni u jednom trenutku nećete osjetiti nedostatak stola. Ako vam šank nije dovoljan razmislite o stolu na sklapanje.

Ormare radite ugradbene i po mjeri. Dobro iskoristite svaki dio u njemu, tako da vam se neke stavri ne bi vukle po stanu. Ovako će biti uredno posložene na predviđenim policama i znat ćete gdje se što nalazi.

Autor: S.Š., Foto: Ambient Ideas/Shutterstock