Kako pripremiti dagnje

kako pripremiti dagnje

Dagnje su školjke koje se mogu pronaći uz obali priljubljene uz kamenje ili stijene. Budući da je puno onih koji vole jesti morske specijalitete, a pogotovo školjke, dobro je znati kako pripremiti i očistiti dagnje.

Odlučite li sami potražiti dagnje, nikako ih ne treba brati u blizini mjesta gdje se izlijeva kanalizacija ili otpadne vode te brati samo one koje su još uvijek žive. To možete provjeriti tijekom otvaranja školjke.

Ako se dagnja zatvori nakon što ju lagano rastvorite, živa je, ali ukoliko je već bila otvorena ili se lako otvara, takvu je školjku najbolje baciti. Odlučite li radije kupiti na tržnici, izbjegavajte napukle i razbijene školjke.

Da bi znali kako pripremiti dagnje, slijedi nekoliko koraka koji će vam pomoći da napravite najbolji obrok u kojem će svi uživati.

Kada ste kupili omiljene školjke od kojih ćete spremiti ukusno jelo, potrebno ih je izribati četkom u posoljenoj i hladnoj vodi kako bi mogli ukloniti pijesak. Nakon toga se oštrim nožem ostružu vlaknaste nakupine.

Dagnja da bi bila ukusna mora se kuhati u velikoj posudi dubine 15 mm s malo češnjaka i bijelog vina. Kuha se poklopljeno oko 5 minuta dok se svaka školjka na otvori. Na kraju se odbace one koje su i nakon kuhanja ostale zatvorene.

Posuda se ukloni s vatre te se izvadi svaka dagnja i ukloni polovica školjke. Da bi zadržali toplinu, svaka školjka se drži ispod tople krpe dok se ne procijedi tekućina gdje su se kuhale. Možete ih poslužiti prelivene tekućinom u kojoj su se kuhale uz integralni kruh.

Kada su u pitanju plodovi mora, postoji velik broj recepata s kojim ćete dobiti vrhunska jela. Svoje mjesto na popisu specijaliteta koje možete pripremiti za najbliže, pronašle su i punjene morske školjke.

Juha od dagnji

Želite li iskoristiti jedinstven okus dagnji, možete napraviti i ukusnu juhu. Potrebno je na jakoj vatri nekoliko minuta kuhati 2 l dagnji te iscijediti vodu u jednu manju posudu.

Zatim se poprže 2 žlice zobenog brašna sve dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Nakon toga se izvadi meso iz školjke te u drugoj posudi zagrije 12 g maslaca i ispirja jedna usitnjena ljutika dok ne postane staklasta. Doda se kombinacija pola litre mlijeka i dagnji te zagrije, ali se mora paziti da smjesa ne zakuha.

Vodu u kojoj su se kuhali morski plodovi stavi se zobeno brašno, začini sve se dobro promiješa i na kraju posluži.

Morski plodovi nisu samo ukusni nego su i potrebni za očuvanje zdravlja, budući da pomažu spriječiti srčani udar.

Autor: S.Š., Foto: Antonio Jiménez Alonso/free images