Postavljanje polica na zid

postavljanje polica

Trebate li dodatnog prostora za spremanje stvari ili samo želite upotpuniti zidove, police su svakako zahvalno i štedljivo rješenje. Na zid možete postaviti fiksne ili podesive police. Svaka polica treba biti poduprta s dva ili više nosača koji su učvršćeni u zid i u donju stranu police.

Ako su police podesive, nalazit će se na stupovima, nosačima ili jezičcima koji su ubačeni ili prikvačeni na okomite podupirače koji su vijcima pričvršćeni na zid.

Police možete naći različitih materijala, od prirodnog drveta, do imitacije, materijala visokog sjaja i tako dalje. Gotove police možete kupit u svakoj trgovini s namještajem. Naći ćete ih jarkih boja, suptilnih pastelnih, s tradicionalnim bijelim premazom.

Danas ima različitih podesivih polica na tržištu koje imaju uspravne metalne potpornje i nosače. Mogu se naći i drveni nosači, no svi rade na istom principu. Prvo se trebaju odrediti položaji i razmaci potpornja. Ovo ovisi o materijalu police i o teretu koji će se stavljati na nju.

Potpornji se moraju pričvrstiti na zid tako da budu međusobno poravnati i savršeno okomiti. Nakon toga se prikvače nosači i stave police.

Kod planiranja postavljanja polica najprije trebate razmisliti kako želite iskoristiti spremišni prostor. Nije loša ideja skicirati nacrt kako biste u obzir uzeli faktore kako što su visina stvari koje ćete držati na njima. Svakodnevne predmete biste trebali držati nadohvat ruke što bi bilo nekih 75 cm i 1.5 m iznad poda.

Ako su police duboke njih treba smjestiti blizu dna tako da se lakše može dosegnuti straga i vidjeti što se u njima nalazi. Razmislite što ćete stavljati na police. Ako imate namjeru držati teške stvari, onda je bitno da polica bude dovoljno čvrsta i debela kako se ne bi uleknula.

Police koje su debele 12 mm i ako su to već gotovo furnirane daske, nosače je najbolje razmaknuti na 45 cm ako će na njima biti teški tereti. Za lake terete nosači mogu biti postavljeni na 60 cm ili 75 cm.

Autor: S. G., Foto: Angel_Vasilev/Shutterstock