Upoznavanje djeteta s novom bebom

dolazak druge bebe

Možete očekivati da će vaše prvo dijete biti barem malo uznemireno kada shvati da je na putu nova beba. Premda je često tek u dobi od dvije – tri godine, dovoljno je pametno da zna da će morati dijeliti vašu pažnju – jednostavno mu nećete moći posvetiti toliko vremena kao što ste činili dok je bilo jedino dijete u kući.

Bit će zabrinuto mogućnošću da će se njegova rutina narušiti jer vrijeme koje morate posvetiti bebi znači da ono možda neće moći nastaviti sa svojim dosadašnjim načinom života. Budite spremni pružiti svom prvom djetetu mnogo utjehe kada mu kažete za bebu.

Puno nejasnoća se javlja u dječjim glavama. Možda će pomisliti da želite novu bebu jer je ono učinilo nešto pogrešno, da ga nova beba neće voljeti ili da će morati prepustiti svoj krevet novoj bebi. Sve su to muke po djetetu kada dolazi prinova.

Evo nekoliko savjeta:

  1. Najbolji trenutak da objasnite sve o novoj bebi jest kada se počinje uočavati vaš trbuh, obično u petom ili šestom mjesecu trudnoće.
  2. Nemojte ulaziti u previše detalja, maloj djeci ne treba iscrpno objašnjenje događanja, pogotovo ako ih ne može razumjeti.
  3. Vjerojatno ste i sami zabrinuti, ali potrudite se izgledati uzbuđeno, radosno kada mu govorite vijesti. Budite pozitivni!
  4. Kada shvati novost, dijete će biti puno pitanja, potrudite se na sva odgovoriti iskreno i utješno.
  5. Pružite djetetu priliku da baš ono kaže prijateljima i rodbini novu vijest.Vjerojatno ste vi već sami obavijestili uži krug prijatelja i obitelji, dijete će se osjećati uzbuđeno i važno.

Prvi susret će se najvjerojatnije odviti u rodilištu, koji dan nakon poroda. Vaše prvorođeno dijete može biti hladno i daleko, čvrsto se držeći vašeg partnera umjesto da pojuri k vama. Jednostavno je zbunjeno i iznenađeno svime što se događa. Opustite se – i ono će se opustiti za nekoliko minuta.

Neka vam najstarije dijete bude u središtu pozornosti u tim prvim trenucima. Zamolite ga da vam ispriča što je radilo otkada ste se posljednji put vidjeli. Primijetit ćete da ga privlači brat ili sestra.

Također, pametan trik koje neke mame koriste je da u krevetiću od nove bebe stave poklon za starije dijete. Naravno, to je neka sitnica koju ste ponijeli sa sobom u bolnicu, važna je vaša namjera. Starija djeca će shvatiti da male bebe ne nose poklone, ali svejedno će biti oduševljeno jer ste mislili na njega.

Bez obzira na prinovu i sve obaveze koje idu uz nju, nemojte zaboraviti svaki dan posvetiti se i starijem djetetu. Ponekad će to biti kratki razgovor, kako je proveo dan. Bitno je da ste samo vas dvoje, bez spominjanja bebe.

Autor: S.K., Foto: Zoran Vukmanov Simokov