Naturopatsko liječenje

zasto ici naturopatu

Ako se odlučite za naturopatiju i tretman kod naturopata, on će vas pomno pogledati i postaviti vam niz pitanja o zdravlju, načinu prehrane, načinu života, o onome što volite i što ne volite.

Cilj je takva postupka utvrditi razinu vaše vitalnosti i općeg zdravlja, jednako kao dijagnosticirati bilo koju bolest. Praktičar će primijeniti i laboratorijske pretrage, kao što je određivanje razine minerala u znoju ili kosi, esencijalnih masnih kiselina u krvi ili stresnih hormona u slini.

Isto će tako možda ispitati rad pojedinih organa, na primjer jetre ili gušterače, te provjeriti propusnost crijevne stijenke. To će mu pomoći u stvaranju slike o prikrivenim uzorcima problema kao što su alergije, probavne tegobe, glavobolje, kronični umor, hormonska neravnoteža i kožne bolesti.

Naturopat će vam zatim možda preporučiti promjene u načinu prehrane i dodatke prehrani, liječenje biljem ili pripravke koje tijelo opskrbljuju probavnim enzimima, kao što je pankreatin. Neki su praktičari vješti i u homeopatiji pa će vam možda prepisati i homeopatske pripravke.

Mnogi su naturopati kvalificirani i za neku vrstu body worka, kao što je osteopatija, a možda primjenjuju i posebne tehnike namijenjene masaži mekog tkiva i neagresivnu mobilizaciju zglobova – na primjer, radi smanjenja artritičnih bolova ili poboljšanja disanja kod astmatičara.

Praktičar će vam možda propisati i liječenje hidroterapijom. Hidroterapija podrazumijeva niz tehnika pri kojima se upotrebljava voda, od hladnih obloga do sjedećih kupki, tuširanja i prskanja. Ti se postupci primjenjuju kao pomoć u otklanjanju brojnih smetnji, od bolova u zglobovima i menstruacijskih tegoba do grlobolje i vrućice.

Ako ste starija osoba ili krhke građe, odnosno ako patite od neke kronične bolesti, možda ćete svoju vitalnost morati obnoviti prije nego se budete mogli suočiti s akutnim simptomima krize iscjeljenja. u tom slučaju, prije nego sami iskušate bilo kakvo liječenje, posavjetujte se s naturopatom.

Ako patite od padavice, šećerne bolesti ili anemije, ako je kod vas došlo do neobjašnjivog gubitka težine, ako bolujete od neke psihičke bolesti ili ste trudni odnosno ako vam je dijete još posve malo, ne upuštajte se u naturopatijski tretman bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Autor: S.G., Foto: Efired/Shutterstock