Nedostatak samopouzdanja kod djece

tužno dijete

Ako dijete nema sigurnosti u sebe, teško da će biti sretno u životu. Razvoj poštovanja kod osobe počinje u njezinim najranijim godinama, zato je vrlo važno da roditelji odmah reagiraju, ako primijete neke od znakova nesigurnosti kod djeteta.

Važno je znati da hvaljenjem djeteta ne potičete njegovo samopouzdanje te da često sama pohvala nije dovoljna. Koliko god vi bodrili svoje dijete, ono će se nerijetko osjećati nesigurno. Zato roditelji moraju držati oči otvorenima i prepoznati kada moraju vratiti samopouzdanje svom djetetu.

Ako vaše dijete primjerice izbjegava riješiti zadatke, bez da je i pokušalo riješiti ih, znači da se jako boji neuspjeha. Ako vaše dijete ima strah od neuspjeha, znači i da ima nisko samopoštovanje kao i da je vrlo nesigurno u sebe.

Često su djeca s niskim samopouzdanjem vrlo kritična prema samima sebi, ali isto tako se često to jedva i primijeti. Koliko god se takve situacije najviše događaju kod tinejdžera, i kod male djece se zna javljati samokritičnost. Ako vaše dijete ima često samokritične komentare poput “pljuvanja” svog izgleda, osobnosti ili inteligencije, znači da je krajnje vrijeme da ga počnete hvaliti kako bi to prestalo.

Djeca s niskim samopouzdanjem ne znaju prihvatiti kritiku, kao niti pohvalu. Komplimente im je teško prihvatiti, zato što u njih ne vjeruju te su vrlo kritični prema samima sebi. Zato će u situacijama kada ih netko pohvali, najčešće okrenuti očima ili se praviti da to nisu čuli.

Ako se pak vaše dijete ne druži sa svojim vršnjacima, znači da se boji njihovog društva i reakcija. Pratite ponašanje svog djeteta, kao i želju za druženjem s drugima, jer ako se dijete počne zatvarati u sebe i najviše voli biti samo sa sobom, znači da nešto nije u redu.

Najčešće su djeca s najmanje samopouzdanja, ona djeca koja maltretiraju sve oko sebe i koja izgledaju kao da pucaju od samopouzdanja. Ako je vaše dijete glavno te uvijek vodi glavnu riječ, trebali bi ga malo spustiti na zemlju i vidjeti u čemu je njegov  stvarni problem, kako bi mogli djelovati.

Autor: A.Z., Foto: