Ulje kamilice

ulje kamilice za lice

Eterično ulje kamilice se već godinama koristi za podizanje raspoloženja, zacjeljivanje kožnih ozljeda, smirenje, ublažavanje grčeva u mišićima i liječenje blažih infekcija. Dva su ulja kamilice, jedno se proizvodi od cvjetova rimske kamilice, a jedno do cvjetova njemačke kamilice. Oba ulja su slična po djelovanju uz male razlike u primjeni.

Rimska kamilica zbog beta pinena i alfa ima jako smirujuće djelovanje, dok njemačka kamilica ima moćno protuupalno svojstvo zbog azulena koji daje prepoznatljivu plavu boju.

Kamilica kao lijek

Ulje kamilice je učinkovito protiv anksioznosti i depresije, smiruje napetost, podiže raspoloženje, smiruje uzrujanost i ublažava učinke stresa. S obzirom da je ovo eterično ulje smirujuće preporučuje ga se koristiti navečer prije spavanja.

Eterično ulje kamilice ima snažna antimikrobna i antiseptička svojstva zbog čega je odlično za porezotine, gljivične infekcije, zaštitu ranica i ogrebotina od bakterijskih infekcija.

U slučaju da se razviju infekcije ovo eterično ulje će ih ublažiti i liječiti. I na životinjama je učinkovito jer uništava grinje i uši, a za primjenu je potrebno utrljati nekoliko kapi ulja iza uši i u dlaku.

Poboljšava probavu zbog poticanja lučenja želučanih sokova, a povoljno djeluje i na jetru jer unapređuje sposobnost detoksikacije organizma. Uspješno je i u smanjenju stvaranja plinova u crijevima te pomaže kod osjećaja nadutosti.

Ulje dokazano liječi upale mokraćnog trakta i probavnog trakta, a u ovom je liječenju najbolja njemačka kamilica koja je odlična i za liječenje artritisa i reumatizma.

Kao diuretik ulje kamilice pročišćava bubrege i mokraćni sustav zbog poticanja pojačanog mokrenja, a pomaže krvotoku jer čisti krv od viška mokraćne kiseline i toksina. Djelotvorno je i za snižavanje krvnog tlaka i oticanja krvnih žila.

Izaziva obilno znojenje na način da odstranjuje uzročnike bolesti i toksine, a efikasno je i prirodno sredstvo protiv prehlade i gripe. Izvrstan je prirodni analgetik koji ublažava zubobolju, bolove u zglobovima, glavobolju i bolove u mišićima.

Uzrokuje obilno znojenje koje je važno kako bi se tijelo osvježilo te pruža olakšanje za vrijeme povišene tjelesne temperature. Učinkovito je protiv neuralgije jer smanjuje bol smanjujući pritisak na deveti kranijalni živac.

Eterično ulje kamilice je popularno i u kozmetici jer pomaže odstraniti mrlje na koži i zacijeliti ožiljke, a izvrsno uklanja masni sjaj, tonizira masnu kožu i čisti akne od bakterija i toksina.

Kamilica za lice

Prirodno i ljekovito ulje popularan je sastojak u kozmetici, budući da pomaže ukloniti mrlje na koži zacijeliti ožiljke. Uklanja akne i tonizira masnu kožu. Djelotvorno je za liječenje raznih kožnih bolesti kao što su:

  • ekcemi
  • crvenilo lica
  • dermatitis
  • psorijaza

Kamilicu možete iskoristiti tako što ćete skuhati čaj, a zahvaljujući kojem ćete se ubrzo riješiti ožiljaka od akni. Postoje dva načina kako upotrijebiti ljekovitu: utrljavanjem listića od kojih se radi čaj direktno u kožu te ispijanjem čaja. Jedna i druga metoda su se pokazale dobrim rješenjem kada je u pitanju čisto lice bez akni.

Na popis prirodnih lijekova nakon kojih ćete se bolje osjećati, možete tako dodati i kamilicu.

Autor: A.Z., Foto: Olga Ekaterincheva/Shutterstock