Bijela imela

bijela imela

Bijela imela je biljka koja se odavno koristi za liječenje, mada je danas neki smatraju otrovnom i beskorisnom. Ona je ipak lijek za brojne bolesti uključujući i one najzloćudnije. Aktivni sastojci su polipeptidi, visokotoksini, alkaloidi, lektini, flavonoidi i lignini. Duže vrijeme je poznata kao prirodni lijek za poboljšanje sna, smirenje živaca i ublažavanje grčeva.

Podupire ženski reproduktivni sustav, regulira menstruaciju, uklanja simptome menopauze, pomaže kod neplodnosti i uklanja menstrualne bolove. Uz glog se smatra najboljim sredstvom za bolesti srca i krvnih žila, a djeluje i protiv bolova te ublažava sve vrste unutarnjih krvarenja.

Sprječava zatvor, snažno potiče izmjenu tvari i pojačava rad žlijezda probavnog sustava, a sadrži i sastojke koji normaliziraju krvni tlak.

Prirodno liječenje raka

Ima široku primjenu u liječenju raka, a lektini koji se nalaze u imeli zaustavljaju daljnji rast tumorskih stanica. Smanjuje nuspojave kemoterapije, jača imunitet i olakšava bolove.

Neki od učinaka bijele imele u liječenju tumora su uništavanje stanica raka povišenom temperaturom, poboljšanje sna i apetita, bolja podnošljivost kemoterapije, opće jačanje obrambenih mehanizama organizma, poboljšanje radne sposobnosti i općeg stanja i ublažavanje bolova kod tumora.

Onkološki preparat imele je poznat pod nazivom Iscador koji se koristi u obliku injekcija. Injekciju smije dati samo kvalificirani liječnik, a injekcija se daje što bližem mjestu gdje se nalazi tumor, ponekad se čak daje i direktno u tumor.

Najbolje djelovanje je pokazala kod raka dojke, jajnika, želuca, grla, rodnice, crijeva, bronhija i raka mjehura.

Bijela imela je prepoznatljiva po prozirnim bijelim bobicama, a manje grančice ili listovi se sakupljaju od listopada do sredine prosinca ili u proljeće.

Bobice se skupljaju od studenog do veljače, a upotrebljavaju se u pučkoj medicini te se koriste samo za vanjsku primjenu s obzirom da su otrovne kod oralne primjene.

Čaj od imele

Imela se može koristiti u obliku tinkture, čajnih obloga, čaja, praha, masti od bobica i tople kupelji od bobica i listova.

Čaj se dobiva na način da se žličica grančica i listova imele prelije s dva dcl vruće vode i ostavi da odstoji preko noći. Ujutro se čaj malo zagrije pa se tako topao popije.

Mast od imele

Ako odlučite koristiti mast, potrebno je pomiješati bijele bobice i pčelinji vosak te koristiti za vanjsku uporabu.

Tinktura

Možete upotrijebiti i tinkturu od imele. Uz 150 g listova ljekovite biljke bit će vam potrebno 800 ml rakije. Listove prelijete rakijom te procijedite nakon tri tjedna.

Svaki dan se uzima jedna mala žlica tinkture s 1,5 dcl tekućine do tri puta na dan.

Prah od imele

Uzmite suhe listove te usitnite i potom spremite u posudu s poklopcem. Prah se nakon toga može koristiti.

Vodeni ekstrakt imele

Pomiješajte pola male žlice praha imele s 1,5 dcl vode. Ostavite da stoji 3 do 4 sata te procijedite. Važno je svaki dan popiti po 1 dl ekstrakta do dva puta dnevno.

Pomoću imele riješit ćete se tegoba koje su vas mučile duže vrijeme te bolje zaštititi svoje zdravlje.

Autor: A.Z., Foto: Nova/Wikimedia