Prirodno liječenje ekcema

prirodno liječenje ekcema

Ekcemi su kronična upala kože koja je praćena brojnim neugodnim simptomima poput svrbeža i velike suhoće zahvaćenih područja. Saznajte što podrazumijeva prirodno liječenje ekcema. Jedan od najčešćih uzroka ekcema je atopijski dermatitis te se procjenjuje da čak 7% populacije ima neku vrstu ekcema jer se radi o nasljednoj bolesti. Ekcem je često povezan s alergijama i astmom.

Na zahvaćenim dijelovima koža je suha, crvena s ranicama te izbočenjima u obliku mjehura. Iako se najčešće javlja na unutrašnjim dijelovima laktova i koljena te na zglobovima i licu, može se pojaviti i na drugim mjestima.

Ako ste jedan od onih koji se bori s ekcemom duže vrijeme, dobro je znati da ga možete spriječiti tako što ćete na vrijeme prepoznati sve ono što bi mogli dovesti do ekcema kao što su određeni deterdženti za pranje rublja ili sredstva za čišćenje.

Pojedina istraživanja su otišla korak dalje te izrazila mišljenje kako upotreba probiotika u djetinjstvu može smanjiti rizik od pojave kožne bolesti.

Prirodno liječenje ekcema

Liječenje će biti usmjereno na olakšavanje simptoma, pa se tako mogu prepisati kortikosteroidne i doksepinske kreme. Pored uobičajenih lijekova koje će prepisati liječnik, postoje i alternativne metode liječenja.

Za liječenje ili prevenciju su najbolji prirodni lijekovi jer nemaju štetan učinak na zdravlje, a i učinkovitija i bolja su pomoć od sintetskih lijekova.

Kada se žele umiriti bolna i suha mjesta na koži najbolje prirodno sredstvo je krema od shea maslaca. Krema se sastoji od 4 sastojaka koji pomažu zacjeljivanju kože.

Shea maslac sadrži velike količine masnih kiselina koje imaju sposobnost omekšavanja, obnavljanja i liječenja oštećene kože, a također umanjuju i upalne procese.

Vosak se koristi kako bi maslac postao gušći, ali istovremeno može pomoći da koža bude mekša. Ulje jojobe i kokosovo ulje su odlični dodaci jer pomažu u ublažavanju i uklanjaju ekcema.

Kako bi dobili kremu potrebno je otopiti 4 žlice ulja jojobe i 2 žlice voska u tekuću smjesu. Dodati 6 žlica kokosovog ulja i miješati sve dok se ne otopi.

Na kraju se dodaje shea maslac kako se ne bi predugo izlagao povišenoj temperaturi, a dobivenu smjesu se pohranjuje u staklenku i na kraju se dodaje dvije kapi eteričnog ulja lavande. Staklenka se poklopi i ostavi da se ohladi. Zahvaćena mjesta se mažu po potrebi.

Zobena kupka isto tako može umiriti i navlažiti kožu jer zob sadrži tvari koje imaju antiupalna svojstva i koje potpuno otklanjaju ili umanjuju osjećaj nelagode koji je povezan uz ekcem. Isto tako zobena kupka smanjuje i osjećaj svrbeža.

Potrebno je u gazu omotati šalicu zobenih pahuljica, do pola napuniti kadu i staviti zob pod slavinu pa preko nje napuniti kadu do vrha. Voda će tako biti mliječne boje.

U kupki treba boraviti 15 minuta, nakon čega je tijelo potrebno nježno obrisati ručnikom tapkanjem po koži. Nakon kupke se savjetuje na kožu nanijeti prirodni ovlaživač kože kao što je shea maslac.

Postoji i tradicionalni recept za čaj koji će tijelo očistiti iznutra, pomoći smanjivanju ekcema i jačanju imuniteta. Priprema se na način da se 3 dcl vode prelije preko prstohvata timijana, prstohvata bosiljka, prstohvata majčine dušice, prstohvata verbene i prstohvata kadulje. Zatim se poklapa na 20 minuta i procijedi. Prije spavanja se svake večeri pije po jedna šalica.

Autor: A.Z., Foto: Imcsike/Shutterstock