Moderni dioptrijski okviri

djevojka sa naočalama
Djevojka sa naočalama, Foto: Daniel_Dash/Shutterstock

Naočale koje služe za korekciju vida ili zaštitu za oči su u biti leće. Zaštitne naočale su vrsta zaštita očiju od letećih krhotina, ili protiv vidljive svjetlosti i zračenja. Sunčane naočale  omogućavaju bolji vid tijekom dnevnog svjetla i mogu nas štititi od oštećenja zbog visoke razine ultraljubičastog svjetla. Ostale vrste stakla mogu se koristiti za pregledavanje vizualnih informacija (kao što su stereoscopy), ili jednostavno samo kao estetski ili modni dodatak.

Nepopularan aspekt naočala je potencijalna neugodnost kod nošenja. Koliko god nas štite od svjetlosti, krhotina… isto tako mogu priuštiti probleme u slučaju pada, mogu se ogrebati, kada je vani kiša zamagliti itd… recimo samo da nisu savršene.

Problem kod magljenja stakla je što značajno smanjuje vidljivost, a to je prije svega problem ljudima koji naočale ne nose zbog estetike već potrebe.

Unatoč povećanju popularnosti kontaktnih leća i sve češćih laserskih operacija, naočale su i dalje dosta popularne, a da ne govorimo kako se s vremenom njihov oblik toliko promijenio, da su i dizajnerski postale jako zanimljive.

Kad pričamo o okvirima za naočale, moramo biti dosta oprezni ako hoćemo, da lijepo izgledaju,a ujedno nas i štite. Znamo da okvira ima mnogo i da svaki od njih odgovara određenom tipu lica.

Osobe sa četvrtastim oblikom lica koji imaju izraženiji donji dio vilice i široko čelo, njima najviše odgovaraju ovalni oblici naočala.

Kod osoba koje imaju ovalno lice gdje je brada istaknutija, mogu slobodno birati sve oblike, jer je to zahvalni oblik, kao npr. kod frizura kada kažemo da netko ima ono lice na koje jednostavno idu sve frizure, kratka, duga kosa itd…

Osobe koje imaju okruglo lice sa punijim obrazima trebaju odabrati oblik naočala koji će vizualno izdužiti njihovo lice. Znači takve osobe trebaju izbjegavati okrugli oblik naočala, njih treba zanimati četvrtasti oblik.

Osobe koje imaju duguljasto lice trebaju odabrati naočale koje će vizualno skratiti njihovo lice. Preporučaju se četvrtasti uski okviri.

Kod osoba sa trokutastim oblikom lica do izražaja dolazi široko čelo i uska brada. Njima se preporučuju uži okviri.

Danas na tržištu možemo naći stvarno veliki izbor sunčanih i dioptrijskih naočala, a da ne govorimo kako danas dioptrijske naočale mogu biti moderne i lijepo uklopljene sa vašim licem, a ne kao nekada kad nas je slabiji vid osuđivao da nosimo prozore na licu.

Autor: S.Š.  Foto: Daniel_Dash/Shutterstock