Higijena u kuhinji

savjeti za higijenu

Iako se često bojimo trovanja hranom kad jedemo u kakvom restoranu ili naručujemo gotovu hranu, mnogo je vjerojatnije da do trovanja hranom može doći kod kuće jer smo katkad aljkavi u vezi s higijenom. Pridržavanje osnovnih pravila higijene presudno je za naše zdravlje.

Operite ruke prije nego počnete pripremati sirovo meso, perad i ribu. Nemojte koristiti istu dasku za sjeckanje kad režete sirovo i kuhano meso. Hrana treba brzo zakipjeti i dobro se skuhati. Skuhano jelo ne treba ostaviti da dugo stoji već ga treba pojesti što prije nakon što je zgotovljeno.

Budite posebno pažljivi kad pripremate i kuhate perad i rolan u plećku. Kad se meso rola, onaj dio koji je bio izvana dolazi unutra pa se tako unose bakterije u sredinu zarolanog komada mesa. Ako temperatura u sredini takvog komada mesa nije dovoljno visoka, bakterije se množe.

Da biste bez opasnosti mogli jesti takav komad mesa, središte zarolane plećke mora biti izloženo temperaturi od barem 200 Celzijevih stupnjeva najmanje dvadeset minuta, a da bi se meso tako zagrijalo, u pećnici mora biti mnogo više temperatura. Iako se na mnogo načina može zaključiti je li perad ili rolana plećka “pečena” najsigurnije je gurnuti poseban termometar u sredinu pileta ili mesa kad ga izvadite iz pećnice.

Pripremate li povrće, suhi grah, grašak i druge mahunarke namočite i ostavite da stoje u vodi preko noći. Prema klasičnom receptu u vodu se dodaje žličica sode bikarbone kako bi povrće zadržalo boju i omekšalo, što će skratiti vrijeme kuhanja, ali će povrće izgubiti nešto C vitamina.

Ukoliko posolite grašak ili grah na početku kuhanja, postat će tvrdi kao kamen, zato ih radije posolite na kraju.

Kuhate li kupus ili cvjetaču širi se neugodan miris koji možete ublažiti ako odozgo ubacite komad kruha. Taj se miris može ublažiti i na druge načine, primjerice da se u vodu, kad zavrije, ubaci orah u ljusci ili stabljika od celera.

Naposljetku, hranu treba pojesti, a ne ostavljati da stoji predugo. Odmah bacite hranu ako smrdi ili je poprimila neobičan miris, ako je postala sluzava i ako je izgubila boju. Isto tako, bacite je ako je prošarana bijelim mrljama ili su pojedini dijelovi poprimili kakvu drugu boju te ako su je napali insekti ili joj je istekao rok trajanja!

Autor: S. G., Foto: YanLev/Shutterstock