Gavezova mast za lice

gavez

Jeste li čuli za gavez? Radi se o vrlo ljekovitoj biljci koja je od davnina poznata kao biljka koja može izliječiti i najupornije boljke. Njezina uporaba je vrlo široka, a upravo radi toga mnogi je smatraju kao biljkom iz raja. Najdjelotvornija je za liječenje bolova i različitih stanja kože.

Upravo zato ova biljka koristi se često kao idealan sastojak brojnih krema za lice. Osim što može djelotvorno i brzo ublažiti bolove, ona će izliječiti rane te će one ubrzo zarasti bez ikakvih ožiljaka. Spriječit će trovanje krvi kod jačih rana te se zato preporučuje gavezovu mast odmah nanijeti na ranu. Može se koristiti i kod životinja te će u tom slučaju jednako djelovati.

Mast od gaveza za sve tipove kože

Uberite svježi korijen gaveza te ga dobro operite. Preporučuje se koristiti do 5 korijena. Sitno ih nasjeckajte te pomiješajte s 25 dkg ghee maslaca ili svinjske masti. Ostavite da tako odstoji cijelu noć. Sljedeći dan dobro zagrijte te nakon toga procijedite kroz gazu. Dobro istisnite i odmah stavite u posude. Najbolje bi bilo staviti ih u plastične posude koje je prije toga potrebno dobro očistiti. Stavite mast na hladno mjesto, najbolje u hladnjak.

Ovako pripravljenu mast možete koristiti za sve tipove kože i kožne boljke. Idealna je kao sredstvo zaštite u svim uvjetima. Nanesite je u hladnim zimskim mjesecima i spriječite iritacije kože lica.

Također, postoji i vrlo djelotvoran recept za gavezovu mast koja će vrlo učinkovito tretirati bore. Čestim korištenjem vaša koža će se proljepšati, bit će zdrava i sjajna.

Lišće ove biljke puno je ugljikohidrata te će upravo to biti presudno kod oštećene kože. Alantoin koji se također nalazi u listovima, potaknut će obnovu stanica što je bitno kod tretiranje crtica na licu.

Gavezova mast protiv bora

Izmjerite jednak omjer korijena gaveza i svinjske masti. Prethodno korijen dobro isperite od prljavština te osušite. Nasjeckajte ga na sitne komadiće. Stavite svinjsku mast da se zagrije i zakipi. Umiješajte u nju korijen gaveza te tako sve zajedno miješajte pet minuta. Ostavite da se dobro ohladi, najbolje jedan dan pa zatim gavezovu mast ponovo zagrijte. Tako toplu je procijedite i stavite u plastične posudice. Položite je na hladno mjestu.

Posadite gavez i u svom vrtu te cijele godine uživajte u ovim ljekovitim pripravcima. On će rasti na svakoj zemlji, a korijen je bitno iskopati prije cvatnje, što znači u kasnim jesenskim mjesecima ili u rano proljeće. Tada je koncentracija bogatih sastojaka najveća.

Autor: M.L., Foto: Llez/Wikimedia