Kako skinuti umjetne nokte kod kuće? Evo 3 načina

kako skinuti umjetne nokte kod kuće

Kako skinuti umjetne nokte pitanje je koje si mnoge žene postavljaju nakon nekog vremena nošenja istih. Bilo da su vam nokti izrasli, da želite promijeniti dizajn ili jednostavno želite pauzu od umjetnih noktiju, važno je znati kako to učiniti pravilno i sigurno. U ovom tekstu pružit ćemo vam jednostavne i korisne savjete kako bezbolno i bez oštećenja prirodnih noktiju ukloniti umjetne. Prije svega, važno je znati koje metode umjetnih noktiju postoje, kao i negativne posljedice ugradnje umjetnih  noktiju.

Metode umjetnih noktiju

Ugradnja umjetnih noktiju više nije nikakav bauk. Mnoge žene se odlučuju na ovaj tretman ili zbog svojih slabih noktiju ili zbog estetskih razloga. Ponekad je stvarno jednostavnije dopustiti profesionalcima da se pobrinu o njima i onda ne morati brinuti o noktima tjednima. Kao i svaki drugi tretman, i ovaj ima svoje pozitivne i pomalo negativne strane. Iako nam umjetni ili gelirani nokti pružaju dugotrajno lijep i njegovan izgled, protivnici ove metode smatraju da ona ostavlja štetne zdravstvene posljedice.

Pod umjetne nokte smatramo dvije metode tretiranja prirodnih noktiju, a to su:

Pod prvom metodom smatramo nanošenje trajnog gela na prirodni nokat. On se najprije matira, odnosno zaglađuje rašpicama, zatim se na njega nanosi gel, koji se onda suši pod UV svjetlom.

Gel može biti boje koje želimo i može se ukrašavati na razne načine. Traje oko četiri tjedna ili dok ne izraste nokat ispod gela. Gel se tada obnavlja ili skida, pa ponovo nanosi na nokat.

Ugradnja umjetnog nokta znači lijepljenje posebnih umetaka na prirodni nokat, čime se oni najčešće i produljuju. Na umetke se tada nanosi gel, koji se zatim obrađuje kao prirodni nokat. I on se može ukrašavati na način koji želimo. Također traje oko četiri tjedna, nakon čega se mora ili obnoviti ili ukloniti.

pitate li se kako skinuti umjetne nokte kod kuće
Za sve dame koje žele dodati malo sjaja i elegancije svojim rukama, geliranje noktiju može biti savršen način da se osjećate dotjerano i chic bez puno muke.

Negativne posljedice ugradnje umjetnih noktiju

Glavna negativna strana nanošenje gela ili umjetnog nokta je što ne dopuštaju noktima da dišu, što može vrlo negativno utjecati na njih. Nokti su prekriveni polimerom 24 sata, nekim ženama i godinama, što dugotrajno može jako oslabiti nokat, pa i izazvati neka oboljenja, poput gljivičnih infekcija.

Postavlja se pitanje što to znači za vaše nokte i kako to utječe na njihovu prirodnu ravnotežu i zdravlje. Kada nokti nisu u mogućnosti “disati” pod slojevima gela ili akrila, prirodni procesi obnavljanja i rasta mogu biti narušeni. To može dovesti do lomljivih, tankih i oslabljenih noktiju koji nisu samo neprivlačni, već i bolni.

Ovo je posebno rizično ako redovito ne obnavljamo ili ne skidamo umjetne nokte ili gel. Važno je uspostaviti ravnotežu između nošenja umjetnih noktiju i davanja prilike prirodnim noktima da se oporave i ojačaju. Ne smije se zanemariti ni higijena ispod umjetnih noktiju jer zanemarivanje može dovesti do akumulacije bakterija i gljivica.

Opasno je kad i sami pokušavamo skinuti umjetne nokte ili gela acetonom ili turpijom, jer time još više oštećujemo nokat. Kada sami pokušavamo ukloniti umjetne nokte, postoji velika šansa da će se prirodni nokti ogrebati, oštetiti ili čak odvojiti od ležišta što može biti izuzetno bolno i dugotrajno za liječenje.

Skidanje umjetnih noktiju bi trebali prepustiti isključivo profesionalcima. Profesionalci koriste pravilne tehnike i proizvode koji minimiziraju oštećenja i osiguravaju da vaši prirodni nokti ostanu što zdraviji i jači. Oni također mogu prepoznati znakove problema poput infekcija ili oštećenja i savjetovati o najboljem tijeku djelovanja.

Ako se odlučite za umjetne nokte, svakako pripazite da ih radite kod stručnjaka. Pronalaženje iskusnog i pouzdanog tehničara za nokte ključno je za održavanje zdravlja vaših prirodnih noktiju. Slijedite njihove upute za održavanje noktiju i odredite vrijeme kada ćete ih skinuti i dopustiti noktima da se obnove neko vrijeme i bez njih. To uključuje pravilnu prehranu, hidrataciju i upotrebu njegujućih ulja za kutikule i kreme za ruke.

Tako ćete moći uživati u lijepim noktima, bez da ugrozite njihovo zdravlje. Pamtite, zdravlje vaših noktiju je jednako važno kao i njihova ljepota. Pravilnom njegom i pažnjom, možete imati najbolje od oba svijeta – prekrasne umjetne nokte bez kompromitiranja zdravlja vaših prirodnih noktiju.

Kako skinuti umjetne nokte kod kuće?

Iako ne preporučamo, skidanje umjetnih noktiju možete obaviti i sami ako ste odlučili promijeniti izgled vaših noktiju ili im dati malo odmora. Bez obzira radi li se o geliranim noktima, akrilu ili tipsama, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete slijediti kod kuće kako biste ih sigurno uklonili bez oštećenja prirodnih noktiju.

1. Kako skinuti gelirane nokte?

Prvo, ako razmišljate o tome kako skinuti gelirane nokte kod kuće, trebat će vam aceton, folija, pamučni jastučići i turpija za nokte. Ovaj set alata pomoći će vam da sigurno i učinkovito uklonite gel lak bez oštećenja vaših prirodnih noktiju. Prije nego što počnete, pobrinite se da radni prostor bude dobro ventiliran i pripremite sve potrebne materijale.

Počnite s turpijanjem gornjeg sloja sjaja s vaših gel noktiju. Ovaj korak je ključan jer omogućuje acetonu da prodre ispod površinskog sloja i efikasno razgradi gel lak. Budite nježni tijekom turpijanja kako ne biste oštetili prirodni nokat ispod. Ne morate skroz ukloniti boju, samo dovoljno da uklonite sjajni završni sloj.

Zatim, namočite pamučni jastučić u aceton, što je snažno sredstvo za uklanjanje laka koje će rastopiti gel. Pazite da jastučić bude dovoljno natopljen, ali da ne kapa s njega. Stavite natopljeni pamučni jastučić izravno na nokat, pazeći da pokrije cijelu površinu geliranog dijela. Omotajte nokat aluminijskom folijom kako bi jastučić ostao na mjestu i kako bi se aceton mogao bolje aktivirati. Folija također pomaže u zadržavanju topline, što dodatno potiče razgradnju gela.

Ostavite da djeluje oko 10-15 minuta. Ovo vrijeme može varirati ovisno o debljini gela i kvaliteti acetona, pa provjeravajte svakih nekoliko minuta. Nema potrebe za brzom ili agresivnom akcijom; dajte vremena acetonu da obavi svoj posao.

uz pomoć folije, odgovor na pitanje kako skinuti umjetne nokte postaje jasniji
Samo se opustite, stavite svoju omiljenu glazbu i pripremite se na malo ‘spa tretmana’ kod kuće dok nježno umatate prste u foliju kako biste se riješili tih geliranih noktiju.

Nakon toga, gel bi se trebao lako odvojiti od vašeg nokta. Koristite drveni štapić za kutikule ili sličan alat za nježno guranje omekšanog gela s nokta. Ako gel ne popušta lako, možda će biti potrebno ponoviti postupak namakanja. Nakon što uklonite sav gel, nanesite hidratantnu kremu ili ulje za nokte kako biste nahranili i hidratizirali nokte i kutikule.

Sjetite se, strpljenje je ključno kada uklanjate gelirane nokte kod kuće. Nemojte forsirati niti žuriti, kako ne biste oštetili svoje prirodne nokte. Uz ove jednostavne korake, možete sigurno i učinkovito ukloniti gel lak i održavati zdravlje vaših noktiju.

2. Kako skinuti akril s noktiju?

Ako vas zanima kako skinuti akril s noktiju, proces je sličan onome za gel nokte, ali s nekoliko ključnih razlika. Akrilni nokti, poznati po svojoj čvrstoći i dugotrajnosti, mogu biti malo izazovniji za uklanjanje. Stoga je važno pristupiti ovom zadatku s dozom strpljenja i pravim alatima.

Prvo, pripremite svoje nokte i radno područje. Trebat će vam aceton, folija, pamučni jastučići, turpija za nokte, drveni štapić za nokte ili poseban alat za uklanjanje akrila, te krema za ruke ili ulje za kutikule za naknadnu njegu. Prije nego što počnete, bitno je zaštititi površinu na kojoj radite, budući da aceton može oštetiti neke materijale.

Započnite proces turpijanjem gornjeg sjajnog sloja akrilnog nokta. Ovo je bitan korak jer uklanja zaštitni sloj i omogućava acetonu da prodre u akril. Budite temeljiti, ali nježni kako ne biste oštetili prirodni nokat ispod.

Nakon turpijanja, namočite pamučne jastučiće u aceton i stavite ih direktno na akrilne nokte. Zatim, omotajte svaki prst aluminijskom folijom kako biste osigurali da se pamučni jastučić čvrsto drži na mjestu. Ovaj korak pomaže zadržati aceton na noktu i sprječava njegovo brzo isparavanje.

Budite spremni ostaviti aceton na noktima nešto duže nego kod gel noktiju, obično između 20 i 30 minuta. Međutim, vrijeme može varirati ovisno o debljini akrilnog sloja. Ako osjetite bilo kakvo peckanje ili nelagodu, odmah uklonite foliju i isperite ruke hladnom vodom.

Kada primijetite da se akril počeo omekšavati, nježno ga gurnite pomoću drvenog štapića za nokte ili posebnog alata za uklanjanje akrila. Važno je raditi polako i pažljivo kako ne biste oštetili prirodni nokat ispod. Ako akril ne popušta lako, možda ćete trebati ponovno namočiti nokte u aceton.

ako se pitate kako skinuti umjetne nokte, pripremite odmah sve što je potrebno
Nakon što aceton odradi svoje, nježno gurnite omekšani akril pomoću drvenog štapića, lagano i opušteno, kao da pozdravljate nokte s njihovim prirodnim izgledom.

Na kraju, nakon što uklonite sav akril, vaši prirodni nokti mogu izgledati malo suho i osjetljivo. Zato je ključno provesti vrijeme njegujući ih. Operite ruke toplom vodom, nanesite hidratantnu kremu ili ulje za kutikule i masirajte ruke i nokte kako biste potaknuli cirkulaciju i pomoći u oporavku noktiju.

3. Kako skinuti tipse kod kuće?

Što se tiče tipse, kako skinuti tipse kod kuće nije ništa manje zahtjevno. Ako su tipsi zalijepljeni na vaše prirodne nokte, trebat će vam puno strpljenja i aceton. Prije nego što počnete, pripremite svoje radno mjesto tako da imate sve što vam je potrebno pri ruci. To uključuje aceton, pamučne jastučiće, aluminijsku foliju, turpiju za nokte, drveni štapić za manikuru i eventualno hidratantnu kremu ili ulje za naknadnu njegu.

Najprije, turpijom nježno uklonite gornji sjajni sloj sa tipsi. Ovaj korak je ključan jer uklanjanjem sjajnog sloja omogućavate acetonu da prodre u materijal tipse i efikasnije razgradi ljepilo. Budite nježni kako ne biste oštetili površinu vašeg prirodnog nokta ispod tipsi.

Nakon što ste odstranili gornji sloj laka, pripremite pamučne jastučiće tako što ćete ih natopiti aceton. Stavite natopljeni jastučić direktno na tipsu, pazeći da pokrije cijelu površinu. Zatim, omotajte prst aluminijskom folijom kako biste osigurali da se jastučić ne pomakne i da aceton ostane u kontaktu s tipsom. Pustite da djeluje oko 10 do 20 minuta, ovisno o debljini i kvaliteti ljepila koje se koristilo.

Ponekad je potrebno malo više vremena da se ljepilo koje drži tipsu razgradi, stoga budite strpljive. Nakon što je prošlo dovoljno vremena, pažljivo uklonite foliju i jastučić. Koristite drveni štapić za manikuru kako biste nježno odgurnuli omekšalu tipsu s nokta. Ako se tipsa ne uklanja lako, nemojte je silom trgati. Umjesto toga, ponovite postupak s acetonom još nekoliko minuta.

Kada uklonite tipsu, vaši nokti će vjerojatno biti malo osjetljivi i možda će ostati tragovi ljepila. Koristite nježnu turpiju za nokte kako biste uklonili preostala ljepila, ali budite vrlo pažljivi da ne oštetite prirodni nokat. Nakon uklanjanja tipsi, važno je nokte dobro isprati toplom vodom i nanijeti hidratantnu kremu ili ulje za nokte kako bi se oporavili od tretmana acetonom.

kako skinuti umjetne nokte kod kuće može biti izazovan zadatak
Na kraju, s malo strpljenja i pravim pristupom, skidanje umjetnih noktiju kod kuće može biti jednostavan i bezbolan proces, a vaši će prirodni nokti biti spremni za novi početak.

Za sve metode, nakon što umjetni nokti budu uklonjeni, važno je brinuti se o prirodnim noktima i kutikulama. Isperite ruke toplom vodom i nanesite hidratantnu kremu ili ulje za nokte kako bi se oporavili od aceton-a.

Zapamtite, strpljenje je ključ kada je riječ o uklanjanju umjetnih noktiju. Ne žurite i nemojte koristiti silu jer to može dovesti do oštećenja vaših prirodnih noktiju. Sada kada znate kako skinuti umjetne nokte kod kuće, možete se osjećati sigurnije i ugodnije u brizi o vašim rukama.