Ugradnja umjetnih noktiju

Obrazac porezne prijave
Obrazac porezne prijave DOH, Foto: rangizzz/Shutterstock

Ugradnja umjetnih noktiju više nije nikakav bauk. Mnoge žene se odlučuju na ovaj tretman ili zbog svojih slabih noktiju ili zbog estetskih razloga. Ponekad je stvarno jednostavnije dopustiti profesionalcima da se pobrinu o njima i onda ne morati brinuti o noktima tjednima. Kao i svaki drugi tretman, i ovaj ima svoje pozitivne i pomalo negativne strane. Iako nam umjetni ili gelirani nokti pružaju dugotrajno lijep i njegovan izgled, protivnici ove metode smatraju da ona ostavlja štetne zdravstvene posljedice.

Metode umjetnih noktiju

Pod umjetne nokte smatramo dvije metode tretiranja prirodnih noktiju, a to su:

  • geliranje noktiju
  • produljivanje noktiju (ugradnja umjetnih noktiju)

Pod prvom metodom smatramo nanošenje trajnog gela na prirodni nokat. On se najprije matira, odnosno zaglađuje rašpicama, zatim se na njega nanosi gel, koji se onda suši pod UV svjetlom.

Gel može biti boje koje želimo i može se ukrašavati na razne načine. Traje oko četiri tjedna ili dok ne izraste nokat ispod gela. Gel se tada obnavlja ili skida, pa ponovo nanosi na nokat.

Ugradnja umjetnog nota znači lijepljenje posebnih umetaka na prirodni nokat, čime se oni najčešće i produljuju. Na umetke se tada nanosi gel, koji se zatim obrađuje kao prirodni nokat. I on se može ukrašavati na način koji želimo. Također traje oko četiri tjedna, nakon čega se mora ili obnoviti ili ukloniti.

Negativne posljedice ugradnje umjetnih noktiju

Glavna negativna strana nanošenje gela ili umjetnog nokta je što ne dopuštaju noktima da dišu, što može vrlo negativno utjecati na njih. Nokti su prekriveni polimerom 24 sata, nekim ženama i godinama, što dugotrajno može jako oslabiti nokat, pa i izazvati neka oboljenja, poput gljivičnih infekcija.

Ovo je posebno rizično ako redovito ne obnavljamo ili ne skidamo umjetne nokte ili gel. Opasno je kad i sami pokušavamo skinuti umjetne nokte ili gela acetonom ili turpijom, jer time još više oštećujemo nokat. Skidanje bi trebali prepustiti isključivo profesionalcima.

Ako se odlučite za umjetne nokte, svakako pripazite da ih radite kod stručnjaka. Slijedite njihove upute za održavanje noktiju i odredite vrijeme kada ćete ih skinuti i dopustiti noktima da se obnove neko vrijeme i bez njih. Tako ćete moći uživati u lijepim noktima, bez da ugrozite njihovo zdravlje.

Autor: V.B., Foto: hightowernrw/Shutterstock