Geliranje noktiju, idealno rješenje za slabe nokte

Nokti i UV lampa, Foto: 26kot/Shutterstock

Nemate vremena ili jednostavno ne znate kako da vam nokti izgledaju njegovano i lijepo? Geliranje noktiju je idealno rješenje za nokte koji se listaju, pucaju, za tanke i slabe nokte i za one izgrižene.

Geliranje noktiju je vještina ukrašavanja noktiju pomoću posebnih gelova. Oni se nakon izrade stvrdnjavaju u  polimerizacijskoj lampi. Gelirati se mogu prirodni nokte, a sami birate želite li kratke ili pak želite da vam se nokti nadograde gelom pomoću šablona ili tipsa. Tipse su oblici koji se posebnim ljepilom stavljaju na vrh nokta, a zatim se skraćuju i cijeli nokat se gelira. Sa šablonama je sljedeča stvar, komad papira se stavlja ispod nokta i nadograđuje do željene dužine niokta.

Kada se odlučite za geliranje noktiju, pripazite možete lis si to financijski priuštiti i raspitajte se o cijenama i materijalima koje koriste saloni. Često se događa da mlade dame odu kod nekog kod kuće tko radi nokte i ne dobiju ono što su željele (najčešći su problemi predebeli gel ili loša izrada), ne žele otići na skidanje gela, pa ih same čupaju ili grizu. Time se može ozbiljno oštetiti nokat jer se gel skida rašpanjem i turpijanjem i to treba učiniti neko tko se time bavi kako bi mogao napraviti i njegu noktiju.

Važno je obratiti pažnju na higijenske uvjete kod osobe koja gelira nokte, da li ruke dezinficira prije rada, da li nosi rukavice, itd. Jedan od vodećih problem kod geliranja notkiju, na što stručnjaci upozoravaju, je to što ga žene ne skinu na vrijeme. Gel traje četiri tjedna nakon čega se on počne dizati, ulazi voda između nokta i gela i stvaraju se bakterije. Nokat zatim propada i dolazi do problema. Nepravilno skidanje gela može rezultirati valovitim, neujednačenim noktima, a dio gdje je bio gel vrlo često ispadne tanji od ostatka nokta. Stručna će osoba ostaviti tanki sloj gela nakon skidanja da nokat bude ujednačen.

Kada pronađete osobu s čijim radom ste zadovoljni i želite nastaviti sa geliranjem, budite spremni da će vam gelirani nokti trajati najviše mjesec dana uz eventualne popravke. Ukoliko vam nokti rastu jako brzo, onda će vam vjerojatno trajati kraće. Proces geliranja vremenski se skraćuje i nadogradnja nije potrebna jer je vaš prirodni nokat dovoljno izrastao da se može gelirati. Tada se rašpa samo površinski sloj gela, dio nokta koji je izrastao,  mijenja se dizajn na noktima. Jedino rašpicom možete turpijati i skraćivati duljinu geliranih noktiju.

Autor: I.H., Foto: 26kot/Shutterstock