Razvoj djeteta od 4. do 6. mjeseca života

beba-na-suncanju

Četvrti mjesec bebe postaje vrlo uzbudljiv jer beba počinje sve više komunicirati s obitelji i bližnjima. Dijete je teško između 5 i 6 kilograma, što naravno ovisi o građi bebinog tijela i nasljednim karakteristikama. U petom mjesecu težina djeteta bi se trebala udvostručiti od rođenja, a dijete se sada sve više okreće na trbuh i hvata igračke.  U šestom mjesecu dijete već polako počinje puzati, a neke bebe već mogu samostalno sjediti. Ne brinite ako vaše dijete ne sjedi, dijete će svladati tu vještinu čim mu leđni mišići ojačaju.

Četvrti mjesec

Vaš mališan je ušao u 4. mjesec? Primijetit ćete mnoge promjene. Za početak, puno više je u budnom stanju nego na početku. Prosječno stanje budnosti sada traje oko sat vremena. Uživa u druženju s vama, smije se, guguće, ako mu uzmete igračku ozbiljno će se naljutiti. Vjerojatno najslađe je kada ga poškakljate, smijat će se i to onako, iz srca.

Sada, kada leži na trbuhu, podiže glavu i čvrsto se oslanja na laktove. Pogledom prati predmete, voli sve dodirivati i vidljiva je koordinacija ruke – usta, prvenstveno kada pokušava stavljati igračke u usta. Premda ste se već do sad sigurno uhodali u kupanje, primijetit ćete kako vaš mališan uživa u brčkanju, rita se i lupa ručicama po vodi. Ako je vaš mali mališan nemiran, pokušajte ga umiriti glazbom ili stavite pred ogledalo. Vlastiti odraz će mu biti jako zanimljiv. Također, sada već razlikuje različite ljude i drugačije reagira na njih.

Dijete se vrlo lako okreće na trbuh, a ako ga pridržavate rukama, pomalo već i sjedi. Ipak, suzdržite se od stavljanja djeteta u položaj sjedenja jer je to još s 4 mjeseca prerano. Dijete počinje hvatati stvari pa tako može uzeti igračke i pridržati bočicu. Već prepoznaje bliske ljude s kojima se često susreće i izražava radost kada ih ugleda. Pomiče ruke i noge, a kada leži na trbuhu, upire se rukama i može podignuti gornji dio tijela. Dijete je u ovoj dobi poput malenog istraživača pa pripazite da u usta ne stavlja predmete koji nisu dobri za njega.

Peti mjesec

Za 5. mjesec dječjeg razvoja karakteristično je “plivanje”. Odnosno, vaš mališan diže ruke i nogice od podloge i izvodi pokrete kao da pliva. A već ste sigurno primijetili da sve stavlja u usta. U ovoj dobi počinje i sjedenje. U početku, uz pridržavanje, ali ponekad uspije i samostalno bez pridržavanja. Iako na par sekundi.

Sada već prepoznaje ukućane koje često viđa. Obožava imitirati zvukove, ali i pokrete. Kako biste potakli motoriku i razvoj, okružite ga igračkama. Sve dodiruje, drži, maše s predmetom, okreće ga… Najbolje su igračke šarenih boja i one koje proizvode neke zvukove.

Ako držite dijete ispod ruku, ono je u stanju ravno stajati i koračati. Sada već jako dobro poznaje poznate od nepoznatih ljudi, a ako ugleda nepoznatu osobu postoji mogućnost da će se čak i rasplakati. U ovom razdoblju dijete više ne plače bez razloga, a kada je dobre volje u stanju je dugo gugutati.

Ovo je pravo vrijeme za uvođenje dohrane uz dojenje. Obogatite djetetove obroke voćnim sokovima, a nakon toga i voćnim kašicama.

Šesti mjesec

Šestomjesečno dijete je pravi bali gimnastičar, može uhvatiti svoje stopalo i staviti ga u usta. Kada leži, diže ruke i glavu prema majci. Sada se već okreće iz položaja na trbuh na onaj na leđa i obrnuto, a bez padanja može i sjediti par minuta. Kod igračaka je već izbirljiv, ciljano uzima ono što želi. Kada drži predmet u ruci, namjerno će ga ispustiti i pratiti njegov pad. A ako drži igračku u rukama i pružite mu novi predmet, namjerno će prvu baciti i uzeti vašu.

Predmete promatra, počinje pamtiti i nazive nekih stvari, tako da će za 2 mjeseca zapamtiti barem dva naziva. Ako ga pozovete imenom, okrenut će glavu u smjeru zvuka. U ovom periodu može držati bočicu ili čašu za ručku. Voli dodirivati majku, njezino lice, sve mu je to jako zanimljivo.

Pokušajte se igrati skrivača. Osim što je zabavno, bebi pomaže u stvaranju osjećaja sigurnosti da ćete se vratiti. U ovom periodu počinju rasti zubići, što dovodi do mnogo briga i neprospavanih noći mladih roditelja. Kupite djetetu u ljekarni gel za zubići i razne igračke žvakalice primjerene njegovoj dobi. Nikada mu nemojte davati kruh ili jabuku jer bi se dijete otkinutim komadima moglo ugušiti.

Autor: M.L., Foto: B Calkins/Shutterstock