Kako napraviti domaću pastu za zube

pranje zubi

Prirodna pasta za zube je zdravija i bolja pasta od one kupovne u kojoj nisu poznati svi sastojci, a i koja je istovremeno puna štetnih sastojaka. Saznajte kako napraviti domaću pastu za zube. Za izradu prirodne paste za zube je potrebno oko 5 minuta vremena.

Prirodna pasta za zube

Znate li kako napraviti domaću pastu za zube? Potrebni sastojci su:

  • kokosovo ulje
  • eterična ulja
  • bentonit glina
  • biljni glicerin
  • filtrirana voda
  • soda bikarbona
  • stevija
  • morska sol

Kokosovo ulje je poznato po protugljivičnim svojstvima i antibakterijskim svojstvima, a u pasti veže ostale sastojke. Može se koristiti i samo tako da se svakodnevno po 10 minuta masiraju desni kako bi se smanjio broj bakterija u usnoj šupljini, koje su odgovorne za uništavanje zuba.

Eterična ulja pridonose otpornosti i zdravlju usne šupljine, a ia izradu paste se preporučuju ulja limuna, cimeta, ružmarina, metvice, naranče i anisa. Sva ta ulja imaju antibakterijska, umirujuća, protuupalna, protugljivična i osvježavajuća svojstva.

Bentonit glina čisti i polira zube te ima antibakterijska svojstva koja su odlična za zdravlje probavnog sustava jer pridonose remineralizaciji zuba.

Biljni glicerin pridonosi kremastoj strukturi paste i povezuje, a dodavanje više glicerina pasta će biti rjeđa. Filtrirana voda je bolja od obične vode jer voda iz slavine sadrži klor i štetni fluorid.

Soda bikarbona je manje abrazivna od kupovnih pasti, a izbjeljuje zube i uklanja obojenost zuba i mrlje. Sadrži korisne minerale, a pH vrijednost joj je 11 što znači da je bogata alkalnim svojstvima.

Stevija pridonosi slatkoći i okusu, a potrebno je nabaviti steviju u prahu organskog porijekla. Morska sol nježno čisti zubnu površinu i ima antibakterijska svojstva.

Prirodnu pastu za zube je vrlo jednostavno napraviti, a potrebna je filtrirana voda, 1/4 šalice sode bikarbone i eterično ulje anisa, metvice ili cimeta.

Radi se tako da se filtrirana voda pomiješa sa 1/4 šalice sode bikarbone tako da se dobije tekstura paste. Kako bi pasti dali bolji okus koristite kapi eteričnog ulja anisa, metvice ili cimeta.

Prije korištenja malo smočite četkicu i na nju nanesite malu količinu dobivene smjese kojom ćete iščetkati zube. Nakon četkanja zubi zube treba temeljito isprati.

Samo to je potrebno kako bi imali sigurne i čiste zube, a osim čistoće ova prirodna pasta će i ukloniti zadah u ustima koji je najčešći nakon konzumacije luka ili češnjaka, i to puno učinkovitije od kupovne paste.

Zdravlje zubi

Za zdravlje zubi ne brinu se samo stomatolozi nego i mi sami. Kako bi imali lijepe i zdrave zube potrebno je voditi računa o redovnoj osobnoj higijeni te odlaziti redovito kod zubara.

Na prvom mjestu nalazi se redovna osobna higijena koja podrazumijeva pranje zubi najmanje dvaput dnevno, ujutro nakon ustajanja te prije spavanja. Pranje je važno kako bi se uklonile naslage s jezika i desni, a zahvaljujući čemu ćete imati svjež dah.

Za oralnu higijenu nije važno samo koliko puta perete zube nego i kakvu četkicu koristite. Razlikujemo ih po veličini, materijalu od kojeg su napravljene te oštrini dlačica. Pored uobičajenih postoje i električne četkice za koje se mnogi odlučuju jer smatraju da su učinkovitije kada je u pitanju uklanjanje naslaga sa zuba. Postoje i interdentalne četkice koja čiste teško dostupna mjesta.

Nije važna samo četkica nego i konac za zube, a upravo brojni stomatolozi pokušavaju naglasiti koliko je važno koristiti nakon pranja i konac kako bi se spriječile bolesti desni, jer uz njegovu pomoć moguće je očistiti prostor između zubi gdje četkica ne može doseći.

Prilikom odabira paste za zube nema puno razmišljanja jer većina sadrži sve potrebne sastojke, a među kojima se najviše ističe fluor. Od sastojaka tu su još različite arome i abrazivi.

Pored četkice i konca bilo bi dobro koristiti i vodicu za ispiranje usta, a u kojima se isto tako nalazi fluor ili klorheksidin. Zahvaljujući njima možete temeljito očistiti usnu šupljinu te imati svjež dah.

Koliko je važno paziti da redovno perete zube isto tako treba voditi računa o zdravoj prehrani. Ona bi trebala biti raznovrsna te najviše sastavljena od neprerađene i sirove hrane kao što su voće i povrće. Na jelovniku bi se trebale naći namirnice obogaćene vitaminima i mineralima.

Dobro je unositi vitamine topive u vodi kao što su vitamini A, D, K2 i E. Vitamin A se nalazi u: jajima, mlijeku, ribi i junećoj jetrici.

Vitamin E možete pronaći u orasima, brokuli i špinatu. Vitamin K2 se nalazi u jetrici, maslacu i jajima, a vitamin D u mliječnim proizvodima, gljivama i masnim ribama.

Treba se pridržavati navike da se nakon pranja zubi i prije spavanja više ništa ne unosi u organizam, jer preko noći nastaju idealni uvjeti za stvaranje karijesa. Ne zaboravite na pravilnu njegu zubi.

Autor: A.Z., Foto: Leonid and Anna Dedukh/Shutterstock