Jesenski plodovi

jesenski plodovi

Dolaskom jeseni stižu nam i brojni jesenski plodovi koji si vrlo zdravi za naš organizam. Jeste li znali da ukoliko konzumirate sezonsko voće i povrće, biti ćete psihički zdraviji, te će vaše tijelo svaki dan dobivati takve bombe vitamina, da će ga rijetko koja viroza i prehlada stići. U nastavku vam donosimo neke od zdravih jesenskih plodova.

Jesen donosi najsvježije jabuke, a prilikom njihove kupnje trebate pripaziti da su sjajne, da imaju neoštećenu i čvrstu koru i da su plodovi glatki i čvrsti. Jabuke dugo vremena mogu ostati svježe, a najbolje ih je čuvati na tamnom i prozračnom mjestu, sa dovoljnom količinom vlage i stabilnom temperaturom. Svakih par dana bi trebali pregledati jabuke, kako bi uklonili one koje su počele truliti, te kako bi ih uklonili da ne počnu truliti i one koje su zdrave. A možete ih pohraniti i u hladnjak u papirnatu vrećicu i držati tako i do par tjedana.

Šipa je vrlo zdravo voće koje možete kupiti u jesenskih mjesecima, a kod kupovine šipka je bitno da ga čuvate na sobnoj temperaturi, ali nikako ne na svjetlosti. Ukoliko želite da šipak duže potraje, možete ga spremiti u hladnjak, a zrnca šipka u plastičnu vrećicu pa u hladnjak.

Najpoznatiji plod jeseni je kesten, a prilikom njegove kupnje trebate pripaziti da su plodovi sjajni, veći i bez rupica na njima. Težina kestena uvijek mora odgovarati njegovoj veličini, a dok ga zatresete ne smije imati šuplji zvuk. Ukoliko ih čuvate na hladnom mjestu, potrajat će i do dva tjedna.

Kukuruz je jesenska poslastica, koju malo tko ne voli. Prilikom kupnje kukuruza trebate paziti na to da su ljuske klipa kukuruza svjetlo zelene boje, te da su niti čvrste i lagano obojene. Zrna trebaju biti čvrsta, mliječna na dodir i žute boje. Kukuruz možete čuvati 2-3 dana u hladnjaku.

Sezona paprika je za vrijeme jesenskih mjeseci, a prilikom kupnje ovog zdravog ploda trebate pripaziti da imaju čvrstu i hrskavu strukturu, te da su sjajne i neoštećene. Možete ih čuvati 5 dana u hladnjaku, ili ih možete konzervirati u ulju i octu, ili zamrznuti.

Osim gore nabrojenog voća i povrća, sa jeseni sam stižu i mnogi drugi zdravi plodovi kao što su patlidžan, poriluk, kupus, grah, bundeva, kruške i grožđe.

Auto: A.Z., Foto: Valentyn Volkov-5/Shutterstock