Zajednička dječja soba

dječja soba

Roditelji koji imaju više djece ili minimalno dvoje, se često pitaju je li dobro da djeca dijele sobu ili je bolje da svatko ima svoju sobu. U nastavku vam donosimo neke od razloga, zašto je dobro da djeca dijele sobu.

Djeca koja imaju zajedničku sobu, imaju puno bolju međusobnu komunikaciju. Ta djeca se zajedno druže, te dijele međusobno svoje tajne. Što god radili u sobi, ono to rade zajedno, što ih dodatno zbližava.

Djeca koja su odmalena zajedno u sobi, niti ne znaju da postoji druga opcija. Toj djeci ne smeta što su zajedno u sobi, a vrijeme koje provode zajedno za njih predstavlja zabavu.

Ako su vaša djeca zajedno u sobi, vjerojatno primjećujete koliko su suosjećajnija od djece koja ne dijele sobu. Kada dijete dijeli svoju sobu s bratom ili sestrom, zna prepoznati osjećaje, te ih takav način života uči empatiji. Ta djeca će znati kako pomoći onome tko treba pomoć.

Djeca koja spavaju zajedno, imaju priliku da se nauče na čvrst san. Toj djeci neće smetati zvukovi koji su uobičajeni u domaćinstvu, dok dijete bude spavalo. Ta djeca naviknu spavati uz svakakvu buku zbog starije ili mlađeg brata ili sestre.

Neki roditelji nemaju drugog izbora i moraju djecu smjestiti u istu sobu, zbog manjka prostora ili zbog manjka financija. Pa zapravo to niti nije tako loše, jer ćete uštedjeti novac koji bi potrošili na uređenje druge sobe.

Djeca koja dijele sobu odrastaju sigurnije. Ta djeca uvijek osjećaju sigurnost jer nikada nisu sama, te puno bolje spavaju od djece koja su sama.

Vrijeme koje djeca provode zajedno u zajedničkom prostoru ih zbližava, te se bolje upoznaju i postaju bolji prijatelji.

Naravno neizbježno je da s vremena na vrijeme dođe do sukoba među djecom, ali djeca moraju što prije doći do rješenja jer dijele isti prostor. Na taj način djeca će prije naučiti što znači kompromis. U zajedničkom odrastanju nema mjesta sebičnosti, te prije ili kasnije nauče da se svijet ne vrti samo oko njih.

Autor: A.Z., Foto: Sklep Spozywczy/Shutterstock