Termin poroda – kako ga otkriti

Trudnica sa satom, Foto: mathom/Shutterstock

Od trenutka kada saznate da ste trudni, htjet ćete odjednom saznati sve o periodu koji slijedi. Termin poroda prvo je što će vas upitati gotovo svi kada im priopćite sretnu vijest o prinovi u obitelji.

To je nešto što možete otkriti vrlo lako, na internetu potražite kalendar koji prati trudnoću po tjednima, odaberete datum posljednje menstruacije i saznat ćete točan datum. Također, termin poroda može se izračunati ako znate vrijeme kada ste ovulirali, tada tom datumu dodate 9 mjeseci i odbijete 7 dana.

Pretpostavka termina

Ultrazvučni pregled obavljen između 14. i 20. tjedna trudnoće može pretpostaviti termin poroda. Normalna trudnoća traje prosječno 288 dana ili 40 tjedana, 10 lunarnih mjeseci ili 9 kalendarskih mjeseci plus 7 dana. Termin poroda prilično je točan jer oko 80% žena rađa “u okviru”, od 37. do 40. tjedna, uranjeni porodi prije 37. tjedna trudnoće zabilježeni su kod oko 7% trudnica,  a oko 14% novorođenčadi kasni s dolaskom na svijet.

Svaka trudnica ima svoj očekivani termin poroda, ali on je samo orijentir jer samo 2% žena rodi na sam predviđeni datum. Ako vam je prošao termin poroda, onda se kaže da ste prenijeli trudnoću. Naime, djeca u majčinom trbuhu rastu različitom brzinom i njegova veličina ne pokazuje uvijek njegovu točnu starost, za što su pak zaslužni geni.

Termin poroda
Foto: Pixabay

Početak poroda

Na početak poroda utječe mnogo čimbenika. Dok god je plodna voda bistra i ima je dovoljno, pokreti su redovni, a posteljica normalno funkcionira, ne morate biti zabrinuti za sigurnost vaše bebe.

Ako prenesete trudnoću, veća je vjerojatnost da ćete roditi veće i teže dijete, a veličina djeteta utječe na lakoću kojom dijete izlazi kroz porođajni kanal. Zbog veličine djeteta porod može biti duži.

Približavanjem termina poroda, ginekolog će obratiti pažnju na eventuačne probleme s posteljicom koja hrani dijete i brine o njemu, no, ima i određeni vijek trajanja. Postoji naime, mogućnost da neće biti sposobna da nastavi brinuti o djetetu nakon 42. tjedna trudnoće. Ona jednostavno prestaje fetus dovoljno opskrbljivati u dovoljnim količinama.

Uz to, do 36. tjedna mogu se skupiti zalihe kalcija koji ograničava protok hranjivih tvari, a liječnici se zabrinu ako trudnoća ne završava. Paničariti nije potrebno jer djeca rođena nakon termina poroda pomno se prate.

Autor: I.H., Foto: mathom/Shutterstock