Tijek prirodnog poroda

faze porodjaja

Dijete u vama raste 40 tjedana i nakon toga je spremno izaći, to je posljednji stadij trudnoće i za neke majke najstrašniji. Iako rođenje nije kao u filmovima, sigurno je da će porođajne muke potpuno izblijediti kad prvi put primite svoje dijete u naručje.

Najjednostavnije je poroditi dijete onako kako je to priroda odredila: kroz porođajni kanal i rodnicu. No u životu se ne događa sve onako kako bi trebalo. Zdrava će trudnoća najvjerojatnije završiti zdravim i prirodnim porođajem.

Prvo porođajno doba

Promjene hormonske ravnoteže tijela omekšavaju grlić maternice, vjerojatno pripremajući ga za porođaj, a sluzavi čepić kojim je grlić bio začepljen otpada. Hormonske promjene izazivaju i trudove. U tome su porođajnom dobu trudovi obično u početku tihi i nepravilni, a pojavljuju se u razmacima i do 30 minuta. Trajanje prvog porođajnog doba varira od trudnice od trudnice, no po pravilu trudovi postaju jači i češći dok razmak između njih ne bude tek nekoliko minuta.

Vodenjak može puknuti prije početka trudova ili tijekom prvog doba. Prvo porođajno doba završava kad grlić maternice bude potpuno otvoren, otprilike kad bude deset centimetara u promjeru.

Drugo porođajno doba

To je aktivno porođajno doba, u kojem se rađa dijete. Kad se grlić maternice potpuno otvori, djetetova se glava spusti. Trudovi postaju jači i češći i osjetite neodoljivu potrebu tiskati. Ako je ikako moguće, ostanite stajati uspravno tijekom te faze porođaja jer se zdjelica otvara zbog gravitacije, što djetetu olakšava prolazak porođajnim kanalom.

Tiskanje djeteta gura dalje niz kanal, a zatim se u rodnici pojavi glavica, što znači da je beba spremna za porođaj. U normalnu će porođaju najprije izaći djetetova glavica, a zatim ramena i ostatak tijela.

Katkad ženama u drugome porođajnom dobu treba pomoći da rode. Forceps, koji izgleda kao velika kliješta, stavlja se djetetu oko glavice i ono se nježno izvlači. Druga je metoda potpomognutog porođaja vakuumski ekstraktor. Kapica se stavi djetetu na glavicu i iz nje se isiše zrak. Tako se stvara vakuum i instrument zalijepi za djetetovu glavicu. Tada primalja izvlači dijete dok majka tiska.

Treće porođajno doba

Kad se dijete rodi, maternica će se početi grčiti kako bi istisnula posteljicu (pa se ta faza zove placentarno porođajno doba). Pri toj fazi liječničko osoblje može aktivno pomagati rodilji. Primjerice, kad djetetova ramena izađu, trudnica može dobiti injekciju oksitocina i ergometrina kako bi se maternica potaknula na stezanje, čime izbacuje posteljicu.

No ako ste imali zdravu trudnoću bez komplikacija, možda ćete posteljicu željeti izbaciti prirodno. Bebu možete staviti na prsa i sisanje će potaknuti stvaranje oksitocina u tijelu. pupčana se vrpca reže i podvezuje kad je posteljica vani.

Autor: S.G., Foto: Wavebreakmedia/Shutterstock