Trudnoća po tjednima

Trudnoća po tjednima
Mladi par sa slikama ultrazvuka svoje bebe, Foto: Stephen Coburn/Shutterstock

Trudnoća je prekrasan i čudesan period u životu svake žene. Velika većina kada sazna sretnu vijest i obavijesti partnera, ako je riječ o prvoj trudnoći odmah krene po internetu tražiti kalendar toga kako izgleda trudnoća po tjednima.

Kada objavite da ste trudni, gotovo svi će vas pitati “Kad je termin?”, na što vjerojatno nećete odmah znati odgovoriti. No, ako odete na internet i pronađete stranicu o kalendarima za trudnoću po tjednima, tražit će vas da odredite datum posljednje menstruacije i jednim klikom miša imat ćete odgovor na pitanje.

Kako izgleda trudnoća po tjednima?

Trudnoća po tjednima
Foto: Pixabay

Za svaki od 42 tjedana trudnoće naći ćete informacije o djetetovu razvoju, vrste promjena koje se javljaju unutar mama trudna tijela, specifične informacije za trudnice mama blizanaca. Također internet nudi veliki izbor zanimljivih i korisnih članaka i važnih medicinskih informacija koje će pomoći ostanete zdravi i vi i beba.

Trudnoća, koja kako smo rekli traje 42 tjedna, podijeljena je u tromjesečja. Prvo traje od 1-12 tjedna, drugo od 13-26, a posljednje, treće tromjesečje, traje od 27-40tjedna, odnosno do poroda, u slučaju da rodite ranije.

Prvo tromjesečje

Tijekom prvog tromjesečja vaše će tijelo proći mnoge promjene koje ponekad mogu biti zbunjujuće. Liječnik će vas upozoriti na sve promjene koje možete očekivati, te kako se nositi s različitim simptomima trudnoće, poput mučnina, osjetljivih grudi, učestalog mokrenja i povećanog apetita. Sva ova iskustva su sasvim normalna tijekom prvih 13 tjedana trudnoće.

Mučnine stvarno mogu biti mučne, no dokazano je da žene koje nemaju jutarnje mučnine, imaju i veći rizik da dođe do spontanog pobačaja. Hormoni zbog kojih vam je mučno zapravo podržavaju dijete da raste u vama. Srećom, većina neugodnih nuspojava u prvom tromjesečju nestat će tijekom drugog tromjesečja.

Drugo tromjesečje

Početak drugog tromjesečja trudnoće olakšanje je za mnoge žene, posebno one koji su imale teške jutarnje mučnine i ostale intenzivne simptome rane trudnoće. Trbuh počinje sve više rasti, hormoni se stišavaju, nestaje umor i počinjete osjećati konkretne znakove trudnoće i fizičke promjene na tijelu.

Vaša beba također počinje sve više rasti i tijekom drugog tromjesečja trebali biste saznati spol, ako ga naravno želite znati i ako je beba dobro okrenuta na ultrazvuku. Kako bi poboljšali svoju energiju, možete redovito vježbati, ako vam liječnik dozvoljava, jer će vam ono ne samo pomoći da bolje spavate, već će vam pomoći da se osjećate energično.

Treće tromjesečje

Tijekom trećeg tromjesečja, najviše ćete dobiti na težini. Odmarajte se koliko je god moguće i slušajte liječnike naredbe. Vaša beba sada najviše raste i najviše dobiva na težini. Ovo je vrlo važno razdoblje jer sazrijevaju pluća i dišni sustav. Između 37 i 42 tjedana beba je potpuno zrela i spremna za rođenje.

Važna stvar koju možete učiniti kako bi poboljšali razinu udobnosti je spavati na boku s jastukom između nogu. Dodatni jastuci iza leđa mogu vam dodatno pomoći poboljšati vašu udobnost.

Autor: I.H., Foto: Stephen Coburn/Shutterstock