Kako napraviti prirodni parfem

žena nanosi parfem

Većina žena nije imuna na lijepe mirise. Ne kaže se uzaludno da ako ženi pokloniš parfem, ne možeš pogriješiti. Od silnoga izbora parfema koji se nude nije lako izabrati, ali ipak svaka od nas ima nekog svog favorita.

Zašto ne biste bili originalni i napravili sami svoj miris od prirodnih sastojaka? Osim što će biti najblaži u djelovanju s vašom kožom, možete biti sigurni da baš nitko neće mirisati kao vi!

Engleski cvjetni parfem

Ovakvu kombinaciju su koristile engleske dame u viktorijansko doba. Sastojci su sljedeći:

– 20 ml ružina ulja
– 20 ml ulja od ljubičica
– 10 ml zumbulova ulja
– 5 ml ulja od narančinih cvjetova
– 2 ml bergamijina ulja
– nekoliko kapi 90% alkohola

Ulja pomiješajte u tamnoj bočici za parfeme i dodajte 10 kapi alkohola. Dobro protresite i isprobajte jeste li dobili željenu notu. Ako je potrebno, dodajte još alkohola, kap po kap. Ostavite da odstoji najmanje 2 tjedna prije nego što ga prvi put upotrijebite. Najbolje ćete ga čuvati na hladnome i tamnome mjestu.

Mirisna vodica s vanilijom

Za sve ljubitelje vanilije, ovaj miris je prava stvar!

Potrebno vam je samo:

– 2 štapića vanilije
– 80 ml 50% alkohola
– 1/4 l destilirane vode

Štapiće vanilije lagano zarežite, stavite u zaobljenu posudu i prelijte alkoholom. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 3 dana. Štapiće izvadite i dodajte vodu.

Eau de cologne

Ova osvježavajuća toaletna voda idealna je za ljetne mjesece. A u sastojke koji su nam potrebni ide i votka:

– 300 ml votke
– 12 kapi bergamijina ulja
– 12 kapi limunova ulja
– 10 kapi narančina ulja
– 6 kapi ružmarinova ulja
– 80 ml destilirane vode

Votku pomiješajte s eteričnim uljima, prelijte u bocu te tako dobro protresite. Čvrsto zatvorite i ostavite da odstoji 2 dana. Potom dodajte vodu, ponovno dobro protresite i ostavite da odstoji cijeli tjedan. Na kraju ocijedite kroz cjedilo i ponovno prelijte u bocu.

Ovo su samo neki od naših prijedloga za vaš jedinstveni miris. Naravno, uz malo mašte možete osmisliti i vlastiti, koristeći omiljene mirise. Uvijek je dobro dodati cvijet ljubičice jer je njen miris jak i egzotičan, pa daje i najcjenjenijim mirisima posebnu istančanu notu.

Autor: Tajana, Foto: Inga Ivanova/Shutterstock