Crvenilo ispod pazuha

crvenilo ispod pazuha

Ispod pazuha se nalaze kožni nabori na kojima su živčani završetci, znojnice i krvne žile. Iz tog razloga se najčešće ispod pazuha javljaju crvenilo i svrbež kože. Ukoliko je svrbež prisutan već dulje vrijeme, koža pazuha će biti suha i crvena, a nerijetko se javljaju i pukotine.

Najčešći razlog za pojavu crvenila ispod pazuha, je neadekvatna njega tog područja, zbog čega se koža nadražuje, te nastaju crvenilo i svrbež. Ukoliko osobu često svrbi po tom mjestu, nastaju pukotine, u koje ulazi sva prljavština i štetnost dezodoransa, tada se bakterije množe nenormalnom brzinom, a kao rezultat se javljaju sitni prištići, crvenilo i upala.

Razni proizvodi za njegu kože, kao i dezodoransi isto tako mogu izazvati alergije na koži ispod pazuha, posebice kod žena jer je njihova koža puno osjetljivija.

Uklanjanje neželjenih dlačica brijanjem na području ispod pazuha, isto može imati veliki utjecaj na iritaciju kože, jer se izbrijavanjem uništava koža na pazuhu, zbog uklanjanja gornjeg sloja kože.

Svrbež mogu uzrokovati i neki materijali odjeće, kao sintetika, te uske stvari, zbog kojih koža ispod pazuha ne može disati, te je cirkulacija slabija, a materijal dodatno grebe kožu. Prekomjerno znojenje može biti jedan od uzroka crvenila ispod pazuha.

Ukoliko osoba često prakticira kupanje u bazenu ili odlazak u saunu, na koži se mogu pojaviti i gljivice. Najvažnije je da se prakticira česta higijena, kako bi se izbjegao ovaj problem.

Osim navedenih uzročnika, crvenilo ispod pazuha mogu uzrokovati i bolest kože, bolesti unutarnjih organa, štitnjača, živčani sustav, pretilost, oslabljeni imunološki sustav, ubodi insekata, dijabetes, jetra, bubrezi, mentalni poremećaji, menopauza, rak, promjena oralnih kontracepcijskih pilula, trudnoća, pubertet, te uzimanje određenih lijekova.

Područje ispod pazuha je osjetljivo područje koje se treba liječiti. Liječiti ga treba dva puta na dan, posebice za vrijeme ljetnih mjeseci.

Ako brijete dlačice na području pazuha, preporučuje se korištenje isključivo čiste i oštre britvice koju ne smijete dijeliti ni s kim. Kožu ispod pazuha najbolje je tretirati brijanjem po noći, kada koža kroz noć ima vremena da se odmori te kada nećete na nju direktno nanijeti dezodorans. Vodite računa o pravilnoj njezi kože kao i njenom zdravlju.

Autor: A.Z., Foto: Valery121283/Shutterstock