Što se događa s kosom u trudnoći

sretna trudnica

Trudnoća je posebno stanje kada dolazi do mnogih promjena na tijelu pa tako i na kosi. To nije ništa zabrinjavajuće i smatra se normalnim prirodnim procesom. Ne događaju se iste promjene kod svih žena, kod nekih kosa u trudnoći postaje sjajna i bujna, dok kod nekih suha i oštećena.

Mnoge žene koje su trudne prvi put nisu sigurne koliko će se njihovo tijelo promijeniti i koliko će drukčije izgledati nakon što rode. Mnoge od njih se suočavaju s neizvjesnošću, jer velik dio njih želi znati kako pravilno njegovati kožu i kosu.

Prema provedenim istraživanjima došlo se do saznanja kako kosa svakih mjesec dana naraste između 1 i 2 cm. Tijekom trudnoće se vrijeme rasta kose produžuje, dok se opadanje kose odgađa, zbog čega brojne žene imaju dojam kao da imaju više kose.

Prva tri mjeseca su posebno kritična kada je u pitanju kosa. Što se događa? To je vrijeme kada žene uvelike osjećaju promjene kroz koje im tijelo prolazi i zbog toga su dosta često iscrpljene. Njihovo teško fizičko i psihičko stanje se ujedno odražava i na kosi, zbog čega ona izgleda izmučeno i oštećeno.

Kada prođu tri mjeseca većina žena se počne oporavljati i osjećati dobro, pa tako i kosa još jednom doživljava renesansu. Kosa izgleda puno ljepše, zdravije i bujnije. Među najviše odgovornima za promjene na kosi smatraju se hormoni. O njima najviše ovisi u kojoj ćete mjeri osjetiti kako vam vlasi nisu iste kao što su bile prije.

Mnoge trudnice znaju primijetiti kako im se kosa često masti. Razlog ovome je pojačani rad žlijezda lojnica zbog promjene u razini spolnog hormona androgena. Brojne žene griješe kada počnu često prati kosu. To im neće pomoći nego će samo još više potaknuti lučenje loja.

Dok se kod nekih javlja učestalo mašćenje kose, kod drugih žena kosa postaje suha i lomljiva. Ovdje može pomoći promjena regeneratora i šampona koji će pomoći u obnavljanju kose. Ako imate suhu kosu izbjegavajte korištenje pegle ili uvijača koji će još više osušiti kosu.

Pokušajte uživati u narednih devet mjeseci te živjeti zdravo i možda na taj način pomoći svom tijelu da kroz proces promjena prođe što bezbolnije. Neka zdrava i uravnotežena prehrana bude dobar početak.

Autor: S.Š., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock