Zdrava kosa u trudnoći

trudna žena

Poznato je da tokom trudnoće dolazi do mnogih promjena tijela. Ista stvar se događa i s kosom. Dok neke žene iz dana u dan kako trudnoća napreduje imaju sve gušću i bujniju kosu, druga polovica ima problema s lomljenjem i ispadanjem kose.

Ako ste prije trudnoće imali svijetlu kosu, postoji mogućnost da će vam kosa potamniti i obrnuto, a ako ste imali ravnu kosu, također postoji mogućnost da dobijete kovrče. Sve zbog hormonalnih promjena u tijelu.

Da biste lakše prebrodili takve neugodne faze, donosimo vam nekoliko korisnih savjeta koji će vam zasigurno biti od pomoći.

Kao prvu i glavnu stvar donosimo prehranu. Način na koji se hranimo utječe na to kako će nam kosa izgledati. Iz tih razloga bitno je više pažnje usmjeriti na pravilno konzumiranje hrane.

Zbog razvoja ploda u trudnoći, trudnice imaju veću potrebu za bjelančevinama i kalcijem. Zato su meso, mlijeko i mliječne prerađevine iznimno važne u prehrani kao i za postizanje čvrstoće kose.

Također, radi velike potražnje vitamina B2 i željeza, trudnice bi trebale u što većim količinama jesti što više sirovog voća i povrća koji će kosu učiniti manje ispucanom i elastičnijom.

Za vrlo sjajnu kosu, redovito konzumirajte omega 3 masne kiseline. U tome će vam pomoći konzumacija svježe morske ribe. Prije kupovine, obratite pozornost na podrijetlo ribe te je preporučljivo da je uzgojena u našem moru. Izbjegavajte tunu jer može sadržavati otrovnu živu koja se nakuplja u dubokim svjetskim morima.

Poznato je da se nanošenjem boje na tjeme, kroz kožu, različite tvari apsorbiraju u krvotok. Tako se posteljicom prenosi i do vaše bebe. Zato nije preporučljivo bojanje kose u prvom tromjesečju. Zbog neugodnog mirisa boje i vaše preosjetljivosti, moglo bi vam i pozliti. Samim bojanjem, slabost kose bi još više mogla uznapredovati, a ispadanje se povećati. Zato je izbjegavajte što je više moguće.

Kao preparate koristite sredstva na biljnoj bazi koja će vam povećati volumen i pružati dodatni sjaj. Kod suhe kose izbjegavajte preučestalo pranje kako bi se potrebita vlaga kose mogla vratiti i time spriječiti suhoću. Za masnu kosu koristite sredstva citrus vrste poput limuna, kako bi se pH normalizirao, a za perutavo vlasište koristite blage šampone na bazi kamilice.

Autor: A.B., Foto: Valua Vitaly/Shutterstock