Hrana bogata B vitaminom

kako očuvati vitamine

B vitamini se ne mogu sami proizvesti u organizmu zbog čega ih je potrebno svakodnevno u organizam unositi putem prehrane. Najbolji izvori vitamina B su: iznutrice, mlijeko, meso, banane, mahunarke, kvasac, cjelovite žitarice, jaja, riba, zeleno lisnato povrće i orašasti plodovi. Saznajte koja je još hrana bogata B vitaminom.

B vitamini u hrani

Budući da B vitamini imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja, dobro je znati koja je hrana bogata B vitaminom.

Vitamin B1 je ključan za preradu proteina, ugljikohidrata i masti u organizmu kao i za rad živčanog i krvnožilnog sustava. Izvori vitamina B1 su: jaja, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće, grašak, kikiriki, iznutrice, meso, pšenične klice, orasi i grah.

Vitamin B2 je potreban za stvaranje energije iz proteina, ugljikohidrata i masti kao i proteina za rast, disanje i vid. Nalazi se u: mesu, mliječnim proizvodima, jajima, orašastim plodovima, zelenom lisnatom povrću i cjelovitim žitaricana.

Vitamin B3 je vrlo važan za dobivanje energije iz glukoze, rad probavnog, živčanog i krvožilnog sustava. Najbolji izvori su: mliječni proizvodi, meso peradi, mahunarke, kvasac, jaja, riba i orašasti plodovi.

Vitamin B5 je ključan za proizvodnju energije koja je bitna za uravnoteženu razinu kolesterola u krvi i raspoloženje. Nalazi se u: jetri, jajima, povrću, kvascu, ribi, mesu i cjelovitim žitaricama.

Vitamin B6 je važan za rad mozga, biološki sat, jačanje imuniteta, hormone i stvaranje krvnih stanica. Prisutan je u namirnicama kao što su: puretina, kvasac, grožđice, soja, mlijeko, iznutrice, tunjevina, banane, špinat, jaja i krumpir.

Vitamin B7 je potreban za metabolizam aminokiselina, ugljikohidrata i masti kao i za rast stanica. Najbolji izvori su: žumance jajeta, banane, cvjetača, kvasac, iznutrice, gljive, mrkva i kikiriki.

Vitamin B9 sadrži folnu kiselinu koja je ključna za sintezu DNK, izgradnju novih stanica zbog čega je ovaj vitamin posebno važan u trudnoći. Važan je za rad krvožilnog sustava i za stvaranje crvenih krvnih stanica. Može se pronaći u: mahunarkama, pšeničnim klicama, mesu, zelenom lisnatom povrću, citrusnom voću i cjelovitim žitaricama.

Vitamin B12 sudjeluje u sintezi DNK kao i u stvaraju proteina i eritrocita. Važan za zdravlje srca i aktivnost živčanih stanica. Izvori su: meso, mliječni proizvodi, riba, mlijeko i jaja.

Inozitol i kolin se ubrajaju u vitamine B kompleksa mada nisu vitamini, ali djeluju na sličan način u prijenosu živčanih impulsa i metabolizmu. Inozitol se nalazi u hrani životinjskog podrijetla, povrću i žitaricama, a kolin u soji, zobenom brašnu, jajima, životinjskim masnoćama i povrću.

Autor: A.Z., Foto: Olga Lyubkina/Shutterstock