Prva pomoć kad se dogode male kućne opekline

Opekline od sunca, Foto: RPM.Photo/Shutterstock

Koža se sastoji od tri sloja: epidermisa (gornji sloj), dermisa (srednji sloj) i subcutisa (donji sloj). Epidermis je vanjski zaštitni pokrivač tijela. Na njegovoj se površini nalaze završeci izvodnih kanala žlijezda znojnica i otvori žlijezda lojnica čije su izlučevine zaslužne za vlaženje i mašćenje kože. Ne sadrži krvne žile, ali se hranjivim tvarima opksrbljuje putem krvnih žila dermisa.

Saznajte kako pomoći sebi ili nekome kada nastanu opekline:

Dermis sadrži kolagenska elastična vlakna, krvne i limfne žile, završetke živaca, receptore hladnoće i topline, dodira i bola te folikule dlaka, žlijezde lojnice i znojnice. Subcutisom se naziva masno potkožno tkivo sastavljeno od rijetkog vezivnog tkiva i adipocita (masne stanice) koji štite tijelo od hladnoće.

Tretiranje opeklina ovisi o stupnju oštećenja kože. Opekline prvog stupnja prouzročene su kratkim kontaktom s vrućom vodom, parom, vrućim predmetima ili pretjeranim sunčanjem. Oštećuju samo vanjski sloj kože koja je na oštećenim mjestima bolna i crvena, ali bez mjehurića.

Opekline prvog stupnja su i najčešće, a mogu se liječiti kod kuće. Opekline drugog stupnja oštećuju prvi i drugi sloj kože te uzrokuju mjehure, crvenilo, oteklinu i bol. Neke opekline drugog stupnja mogu se liječiti kod kuće, međutim, ako je opeklina velika ili uključuje lice, ruke, noge ili spolne organe, potražite liječničku pomoć.

Opekline trećeg stupnja zahtijevaju trenutačnu medicinsku skrb jer oštećuju sve slojeve kože. Jednako kao i opekline drugog stupnja, nastaju zbog kontakta s kemikalijama, vrućim tekućinama ili vatrom.

Kosa, živci, krvne žile, žlijezde, pa čak i mišići i kosti mogu biti oštećeni. Opekline trećeg stupnja često rezultiraju smrću, pogotovo ako pokrivaju velike površine tijela. Opekline prvog stupnja nastale primjerice u kuhinji neopreznim hvatanjem drška vruće posude moguće je sanirati kod kuće, a umjesto ribljeg ulja može pomoći i aromaterapija.

Ranu treba odmah desetak minuta ispirati pod hladnom tekućom vodom odnosno raditi to dok se bol ne ublaži. Nemojte nanositi led. Hlađenje opekline ublažava bol i smanjuje oticanje tkiva izvlačenjem topline iz kože te sprječava nastanak mjehura.

Pažljivo osušite ozlijeđeno mjesto i izbjegavajte daljnja oštećenja osjetljive kože te skinite sav nakit. Tada nanesite čisto eterično ulje na ranu, najbolje lavandino i/ili ulje čajevca.

Ulja će svojim antiinflamatornim, antiseptičnim i epitelizirajućim djelovanjem spriječiti razvoj infekcije i upale te ubrzati zarastanje rane. Osim toga, eterično ulje lavande poznato je i kao blagi analgetik pa će donekle umanjiti i osjećaj bola.

Ni na svježe ni na upaljene opekline ne nanosite balzame, kao ni biljna i eterična ulja razrijeđena u biljnom ulju. Masne će se tvari “pržiti” na vreloj koži i tako povećati opasnost od infekcije.

Jače opekline možete tretirati aromatičnim oblogom tako da u decilitar hladne vode kapnete najviše pet kapi lavande ili tri kapi lavande i dvije kapi čajevca, umočite sterilnu gazu, ocijedite i stavite na ranu.

Oblog ostavite na rani dok ne osjetite olakšanje, a postupak ponovite po potrebi. Tijekom razdoblja zacjeljivanja rane tretman maceratom gospine trave (kantarion) spriječit će nastajanje ožiljaka.

Primjena kantariona ne preporučuje se trudnicama koje u tu svrhu mogu koristiti biljno ulje pšeničnih klica, ali tek od trećeg mjeseca trudnoće. I na kraju, poznata je priča, zapravo već i legenda, o nezgodi francuskog kemičara ReneMauricea Gattefossea koji se smatra ocem moderne aromaterapije.

Početkom prošlog stoljeća, istražujući u laboratoriju eterična ulja kao potencijalne sastojke kozmetičkih preparata, dogodila se eksplozija prilikom koje je zadobio opekline po rukama.

Kako bi ublažio bol uronio je ruke u posudu s lavandinim uljem. Tako je otkrio da lavandino ulje djeluje antiseptično jer nije nastupila infekcija, ublažava bol, ubrzava zarastanje rana i liječenje opeklina jer nisu ostali ožiljci koji bi ga podsjećali na eksploziju.

Autor: Gordana Gorinšek, dipl. ing. agr. i aromaterapeut,  Foto: RPM.Photo/Shutterstock