Stari grad Draguć

Pogled na Draguć, Foto: Croq/Wikimedia

Na središnjem dijelu Istre unutar Općine Cerovlje, smjestilo se malo naselje koje kao cijelo mjesto slovi za jednu veliku znamenitost i to iz više razloga. Naravno da je jedan od glavnih razloga što se u Draguću može vidjeti velik broj važnih kulturno-povijesnih tragova, a isto tako Draguć je ostao poznat kao mjesto gdje se dosada snimao velik broj filmova i to onih strane produkcije.

Nije važno što se radnja tih filmova uglavnom događala u nekoj drugoj državi, važno je što su stranci prepoznali ljepote Istre i njezinih tajni kojima povećava svoju mističnost. Ako niste znali cijela Istra odnosno njezin unutrašnji dio prepun je mjesta za koja znamo da nose mnogo priča iz prošlih vremena i da su prepuna znamenitosti koje vrijedi vidjeti.

Draguć je jedno od tih naselja koje se može opisati kao srednjovjekovni gradić koji svoje postojanje vuče još iz doba prapovijesti. Naime smatra se kako je Draguć nastao oko srednjovjekovnog kaštela.

Spominje se davne 1102. godine pod imenom Dravuie u darovnici istarskog markgrofa Ulricha. Nakon toga je pripadao Habsburgovcima, a uslijedio je period neprekidnih sukoba kada su se oko njega vodile jedne od najvećih bitki.

Zanimljivo je spomenuti kako je prije Drugog svjetskog rata ovdje živjelo 600 stanovnika, a danas je tamo možda 50 stanovnika, s tim da treba napomenuti kako se broj povećava.

Na početku smo spomenuli kako se radi o gradiću koji je pun znamenitosti, a tome svjedoči činjenica kako se tamo zaista ima što za vidjeti. Crkva Sv. Elizeja najstarija je crkva u mjestu. Građena je kamenjem različite boje, a unutrašnjost crkve ukrašena je romaničkim zidnim slikama iz kraja 13. stoljeća.

Crkva sv. Krunice druga je znamenitost za koju je poznato kako je sagrađena 1641. godine i to na mjestu starije crkve. U njoj možete vidjeti niz umjetnina u koje možemo ubrojiti oltarne slike i pet drvenih oltara.

Neki tvrde kako ne možemo izdvajati znamenitosti nego je cijeli Draguć jedna velika znamenitost što bi se moglo tako nazvati, budući da u glavnoj ulici prevladavaju barokne i klasicističke građevine.

Među njima se posebno ističe kuća kapetana Draguća te rodna kuća učitelja Josupa Šestana, poznatog potpredsjednika prvog Sabora NR Hrvatske.

Renesansna kula još je jedan dio znamenitosti koja bi vam mogla biti zanimljiva, a koja je zapravo sastavni dio grada te nekadašnji ulaz u kaštel.

Crkva Sv. Roka sagrađena je početkom XVI. stoljeća na mjestu gdje se nekada nalazio glavni ulaz u grad, a sama crkvica je zapravo cijelo mjesto štitila od kuge. Unutrašnjost je oslikana zidnim slikama koje je izradio majstor Anton s Padove.

Osim brojnih znamenitosti Draguć će vas privući i zbog bogate i atraktivne prirode koja okružuje ovo mjesto, tako ako se zateknete na ovom području slobodno se prošećite stazama do Starog Draguća, Kotla i Huma, do vrha Učke te pećine podno Draguća.

Draguć je mjesto koje se mnogima svidjelo zbog činjenice da se u njemu osjećate kao da ste dio nečeg tajnovitog i povijesnog, odnosno kao da ste zalutali u neko prošlo vrijeme.

Autor: S.Š. Foto: Croq/Wikimedia