Sok od ružinih latica

Ruža, Foto: Atoma/Wikimedia

Ruža je već duže vrijeme simbol svega lijepog i naravno romantičnog. Već duže vrijeme stoji kao jedan od najpopularnijih cvjetova koji se u obliku buketa poklanjanju voljenim osobama.

To su uglavnom razne svečane situacije kao što su rođendani, svadbe i naravno razne godišnjice te dan zaljubljenih. Naravno da postoji nekoliko vrsta i boja, a kao najraširenija kupuje se upravo ruža sa crvenim laticama.

Crvena boja ipak simbolizira ljubav kao takvu. Crvena boja postala je sinonim za sve ono što osjećamo prema nekom drugom. Naravno pričamo o pozitivnim osjećajima.

Osim što je lijepa kao cvijet i nezaobilazan dio svakog buketa, ruža je itekako korisna i u domaćinstvu i to kao svojevrstan lijek. Naravno mislimo na poznati sok koji se sprema od davnina.

Plod ruže predstavlja riznicu bogatu sastojcima kao što su vitamini C, E, K, zatim pektin i beta karoten. Upravo ti sastojci doprinose boljem zdravstvenom stanju. Naime spomenuti elementi stvaraju učinak antioksidansa koji štiti i poboljšava imunološki sustav.

Pored toga pomaže u snižavanju kolesterola te tlaka, što je danas postala bolest modernog doba. Želite li iskušati pravi domaći sok od latica, uzmite staklenku koju do pola napunite laticama i zalijete vodom.

Staklenku je bitno dobro zatvoriti i ostaviti da stoji na suncu barem 2 dana. Nakon toga dodate šećer. Što se tiče omjera najbolje vam je gledati po tome koliko ima vode, toliko stavljate i šećera. Ružin sok je kvalitetan dodatak koji vodi boljem životu.

Autor: S.Š. Foto: Atoma/Wikimedia