Giostra, poznata viteška igra

Veliko veselje u gradu, Foto: Luigi Mengato/Flickr

Želite li se malo vratiti u prošlost i doživjeti nekadašnja vremena, tada vam savjetujemo da se zaputite prema gradu Poreču i njegovoj tradicionalnoj manifestaciji koja se održava od 2007. godine. Naime radi se o projektu zaštite nematerijalne kulturne baštine i upotpunjavanja kulturno-turističke ponude u gradu Poreču.

Giostra je zapravo poznata viteška igra koja se 1672. godine odigrala na poznatom festivalu “Fiera granca triduana”. Prvi dokument u kojem se Giostra detaljno opisuje dolazi iz 1745. godine. Danas u vrijeme Giostre cijeli grad se prebaci u razdoblje 18. stoljeća, oživljavajući pritom nekadašnje igre i zabavu te gospodarski, demografski, socijalni i društveno-politički uspon Poreča iz tog razdoblja.

Giostra je zapravo svečanost gdje su članovi društva uključeni u tematske sekcije gdje kroz predavanja, radionice, tečajeve novovjekovnih plesova, povijesnog bontona i ophođenja, gastronomije te dramske radionice imaju priliku educirati se o nekadašnjim vremenima i to posebno periodu koji se odnosi na kraj 17. i početak 18. stoljeća.

Možemo reći da se radi o jedinstvenoj prilici da svi vi koji se smatrate velikim zaljubljenicima u povijest imate priliku doživjeti povijest na jedan malo drugačiji način, a da ne pričamo o tome kako možete uživo vidjeti igre o kojima ste dosada samo slušali.

U samom društvu djeluje nekoliko sekcija čiji su predmeti interesa ples, gluma, konjički sport, moda, gastronomija i glazba. Sam je projekt zamišljen kroz cjelogodišnje aktivnosti članova Društva, s tim da je konačni cilj zajednički nastup educiranih građana na Porečkom povijesnom festivalu koji prezentiraju bogate detalje porečke kulturne prošlosti iz razdoblja baroka.

Giostra je ništa drugo nego zabavan način otkrivanja povijesnih činjenica i njihovog upijanja, a gdje ćete bolji način nego uz cijelu obitelj prisustvovati ovom zaista jedinstvenom događaju.

Autor: S.Š.  Foto: Luigi Mengato/Flickr