Sezamovo ulje

sezamovo-ulje

Sezamovo ulje je zdrava namirnica koja se može upotrijebiti u kozmetičke, ljekovite i prehrambene svrhe. Zahvaljujući posebnom okusu koristi se kao dodatak brojnim jelima, a zbog dugog roka trajanja izdvaja se od ostalih ulja.

Sezamovo ulje kao lijek

Ulje sadrži minerale poput fosfora, selena, mangana, željeza, bakra, cinka, kalcija i magnezija te antioksidanse sezamin i sezamol, koji olakšavaju izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

Ljekovito ulje se već nekoliko tisuća godina koristi za liječenje brojnih zdravstvenih tegoba kao što su:

  • Zdravlje usne šupljine – ulje sprječava krvarenje desni te propadanje zubi. Pomaže i kod upale grla zbog streptokoka.
  • Visok krvni tlak – pokazalo se da ulje snižava tlak, ali kako se vrijednosti mogu povisiti nakon prestanka konzumiranja ulja važno ga je uvrstiti na svakodnevni jelovnik.
  • Zdravlje srca i krvnih žila – ulje sadrži monozasićene masne kiseline koje pomažu smanjiti loš kolesterol, što štiti od srčanog udara te oštećenja arterija.
  • Rak – prirodna zaštita od raka je moguća zahvaljujući sezamu koji sadrži lignin topiv u masti. Pomaže usporiti širenje, ali i spriječiti rak gušterače, jajnika, rak debelog crijeva i leukemiju.

Prirodna njega kože

Pored toga što pomaže izliječiti brojne tegobe, ulje se koristi i za prirodnu njegu kože, a najviše za kožu sklonu aknama te suhu kožu. Liječi razne kožne bolesti poput psorijaze i ekcema te omogućuje brže zacjeljivanje rana i ogrebotina.

Djeluje antibakterijski, a zbog čega vanjska primjena može smanjiti infekcije pa čak spriječiti rak kože. Ulje je potrebno umasirati po tijelu, ostaviti da djeluje oko 10 minuta i nakon toga se istuširati.

Budući da na sebe veže otrove topive u ulju, idealno je za čišćenje kože, a zbog čega ga mnogi koriste za čišćenje lica. Visok postotak vitamina E sprječava starenje kože i prijevremeni nastanak bora.

Dobar je i za njegu kože u trudnoći jer održava elastičnost te sprječava oštećenje vezivnog tkiva. Pogodno je i za njegu dječje kože, a pored toga potiče na miran san kako kod djece tako i odraslih.

Prirodna njega kose

Ako ste se odlučili za prirodnu njegu kose pomoći će sezamovo ulje koje zahvaljujući velikoj količini proteina učinkovito jača i hrani kosu. Zajedno s eteričnim uljima eukaliptusa, geranija ili lavande, odličan je za uklanjanje ušiju iz kose. Sezam ne potiče samo rast kose, nego sprječava isušivanje i omogućuje bolju cirkulaciju vlasišta.

Ukoliko imate suhe vlasi dovoljno je razmazati 2 kapi ulja na dlanove te proći kroz pramenove. Budući da je stres jedan od glavnih uzročnika opadanja kose, zahvaljujući umirujućim svojstvima, sezam će pomoći ukloniti stres. Možete ga koristiti umjesto regeneratora.

Autor: S.Š., Foto: silviarita/Pixabay